Велизар Шаламанов
На снимката: Велизар Шаламанов

Има риск от пряк военен конфликт между Украйна и Русия. Той е свързан главно с недооценяване на ситуацията и проблеми при взимането на решения. Това каза бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов специално за ДЕБАТИ.БГ. По думите му развоя на събитията зависи изцяло от двете държави.

Той обясни, че Русия е ядрена страна, която има доста сериозен военен капацитет. От друга страна Украйна е все по-готова да отстоява суверенитета и териториалната си цялост.

„НАТО няма ангажимент, най-малко по член 5-ти, да се ангажира военно в един такъв конфликт. Трябва да разчитаме на това, че разузнаването на двете страни си дава сметка, че сценария от Крим не може да се повтори и една бърза операция няма да реши въпроса, защото отсреща вече стои страна, която има способности и самочувствие“, каза експертът.

Шаламанов каза още, че ще бъдат взети всички мерки, които изключват пряка военна конфронтация.

„В крайна сметка въпросът е между Русия и Украйна. В случая Москва има огромната отговорност на страна, която е ядрена сила и е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН. В крайна сметка тя е поела ангажименти по споразуменията, сключени след разпада на Съветския съюз и към Украйна.

Ако искате да разберете повече за ситуацията между Русия и Украйна, за това – с какво НАТО може да се меси и с какво – не в спора между двете страни, четете цялото интервю с Велизар Шаламанов ТУК.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук