украйна войска

Москва заяви в сряда, че Украйна е струпала десетки хиляди войници в източната част на страната, където Киев се сражава с проруските сепаратисти, което увеличава опасенията за ескалация на дългогодишния конфликт.

Миналия месец западните съюзници на Киев започнаха да алармират за ново струпване на руски войски около границите на Украйна и предупредиха за възможна зимна инвазия.

Кремъл отхвърли твърденията и обвини за ескалацията на напрежението Запада, който снабдява Украйна с модерно оръжие, провежда учения в Черно море и прелита с бомбардировачи близо до руските граници.

„Въоръжените сили на Украйна укрепват военната си мощ, струпват тежка техника и личен състав“, заяви пред репортери говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

„Според някои данни броят на украинските войски в зоната на конфликта вече е достигнал 125 000 души„, твърди тя, като уточнява, че това представлява половината от украинската армия.

Коментарите последваха изявлението на украинското външно министерство от вторник, че Русия е съсредоточила 115 000 войници около Украйна, на Кримския полуостров – който Москва анексира през 2014 г. – и край два източни региона, окупирани от отцепниците.

Киев и западните му съюзници отдавна обвиняват Русия, че изпраща войски и оръжия в подкрепа на сепаратистите – твърдения, които Москва отрича. Сепаратистите завладяха територии и обявиха създаването на две републики малко след като Русия анексира Крим.

През последните седмици Вашингтон рутинно предупреждаваше, че Русия може да се позове на измислена провокация от страна на Украйна като повод за започване на нападение – твърдение, което Кремъл осъди като истерия.

Междувременно Киев за пореден път изрази надежда, че НАТО ще го подкрепи в противопоставянето с Русия.

„Ние ще призоваме съюзниците да работят с Украйна за разработване на тристепенен пакет за ограничаване“, каза украинският външен министър Дмитрий Кулеба преди разговорите с колеги от 30 страни от НАТО в Рига.

Според него първото ниво трябва да се състои в ясно съобщаване на последствията от агресивните действия на Руската федерация срещу Украйна. Освен това пакетът трябва да съдържа икономически санкции, които ще бъдат наложени срещу Москва при най-лошия сценарий. Трето, необходимо е по-интензивно сътрудничество между НАТО и Украйна в областта на отбраната, каза още Кулеба и предположи, че това ще повлияе на действията на руския президент Владимир Путин.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!