Русия, НАТО

Украйна призова НАТО да подготви икономически санкции срещу Русия и да засили военното сътрудничество с Киев на фона на струпването на руски войски по нейните граници, съобщава „Ройтерс“.

„Ще призовем съюзниците да се присъединят към Украйна в изготвянето на пакет от мерки за възпиране“, заяви пред репортери външният министър на Украйна Дмитро Кулеба при пристигането си за разговори с колегите си от НАТО в Рига.

Като част от този пакет НАТО трябва да подготви икономически санкции, които да бъдат наложени на Русия, ако тя „реши да избере най-лошия сценарий“, каза той и добави, че трябва също така да се засили военното и отбранителното сътрудничество с Украйна.

Във вторник НАТО и Съединените щати предупредиха Москва, че ще плати „висока цена“ за евентуални военни действия срещу Украйна.

„Всяка бъдеща руска агресия срещу Украйна ще има сериозни политически и икономически последици за Русия“, заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг на срещата в Рига.

Президентът на Русия Владимир Путин контрира, че Русия ще бъде принудена да действа, ако НАТО разположи в Украйна ракети, които могат да достигнат Москва в рамките на минути.

От посолството на Украйна в България разпространиха и основните изводи от проведения онлайн брифинг на министъра на външните работи Дмитро Кулеба на 29 ноември относно външната политика на Украйна. В него той предупреждава, че Русия продължава да ескалира ситуацията със сигурността в Донбас и Крим, както и по украинските граници.

Руската федерация е разположила около 115 000 войски, танкове, артилерия, въздушни и военноморски части по украинските граници и в окупираните Донбас и Крим. Руското правителство отказва да обясни своите намерения и военни движения.

На фона на натрупването на военни сили, нарушения на прекратяването на огъня в Донбас и намеса във вътрешните работи, Русия засилва дезинформацията, обвинявайки украинското ръководство в подготовка на настъпателна операция в Донбас. Други фалшиви руски наративи включват, че Украйна се отдръпва от Минските споразумения и че военната подкрепа от западните страни само ще насърчи Украйна да реши проблема в Донбас със сила.

Позицията на Украйна е кристално ясна:

ние не планираме никаква военна офанзива в Донбас. Ние стремим се да търсим дипломатически решения на конфликта.

Украйна, Германия и Франция работят усилено за възраждането на Нормандския формат, който остава основната платформа за преговори. Призовава се Русия да участват конструктивно в мирни усилия, а не да ги подкопава, включително да се съгласи за нова среща в рамките на Нормандския формат или на ниво външни министри, или на ниво държавни глави.

Киев предложи на партньори да приемат изчерпателен тристепенен пакет, предназначен да възпира и демотивира Русия от по-нататъшни агресивни действия. Пакетът за възпиране вече се съставя и ще бъде допълнително обсъден по време на участието на външния министър Дмитро Кулеба в министерската среща на НАТО в Рига и министерската среща на ОССЕ в Стокхолм тази седмица.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!