Сингапур
Сингапур. Снимка: Pixabay

Според годишния индекс на разходите за живот в световен мащаб, публикуван от Economist Intelligence Unit (EIU), средната цена на живота е нараснала глобално със 7,4% тази през година, като най-бързо поскъпват хранителните стоки.  

В изявление Упасана Дут, ръководител на Световните разходи за живот в EIU предупреди за нарастващите рискове от въоръжените конфликти и екстремните климатични условия.

„По-нататъшна ескалация на войната между Израел и „Хамас“ ще повишат цените на енергията. А въздействие от Ел Ниньо ще повиши още повече цените на храните“, каза тя.

Нарастващите разходи за живот  правят много градове скъпи за живеене. Но някои са засегнати по-силно от други.

Най-скъпите градове

Градът-държава Сингапур и швейцарският Цюрих бяха обявени за най-скъпите градове в света.

Цюрих, който скочи от шесто място в миналогодишния списък до първо, се дължи на силата на швейцарския франк и високите цени на хранителните стоки и стоките за бита. В Сингапур бяха отбелязани и скъпият транспорт и облекло.

Въпреки че Ню Йорк и Сингапур бяха първенци през миналата година, американският град се смъкна на трето място, изравнявайки се Женева в Швейцария.

Хонконг, единствената друга азиатска дестинация в топ 10, е под номер пет, а Лос Анджелис е на 6-то място. Париж е обявен за седмия най-скъп град в света.

Израелският Тел Авив дели осмо място с датския Копенхаген. Заслужава обаче да се отбележи, че проучването е проведено преди избухването  на конфликта между Израел и Хамас през октомври.

И накрая, Сан Франциско получава десетото място и става третият американски град в топ 10.

10-те най-скъпи градове в света за 2023 г

1. Цюрих и Сингапур (равенство)

3. Ню Йорк и Женева (равенство)

5. Хонконг

6. Лос Анджелис

7. Париж

8. Тел Авив и Копенхаген (равенство)

10. Сан Франциско

Руските градове Москва и Санкт Петербург отбелязват най-резкият спад в класацията, падайки съответно със 105 и 74 места до 142-ро  и 147-мо място. Като причина за това е стойността на рублата, която спадна значително след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

Бавното възстановяване след пандемията и „пониженото потребителско търсене“ са сред факторите, довели китайският град Пекин, който миналата година беше 34 да падне с няколко места надолу.

Дамаск, Сирия, остава най-евтиният град в света. Техеран, Иран, и Триполи, Либия, също са близо до дъното, класирани съответно на 172-ро и 171-во място.

10-те най-евтини градове в света за 2023 г

164. Буенос Айрес (Аржентина)

165. Лагос (Нигерия)

166. Ахмедабат (Индия)

167. Лусака (Замбия)

168. Тунис (Тунис)

169. Ташкент (Узбекистан)

170. Карачи (Пакистан)

171. Триполи (Либия)

172. Техеран (Иран)

173. Дамаск (Сирия)

Разходите за комунални услуги, домашна помощ и тютюн са най-високи в градовете в САЩ, докато западноевропейските градове са едни от най-скъпите, когато става въпрос за отдих, транспорт и стоки за бита. Хранителните стоки и алкохолът са най-скъпи в азиатските градове.

*Worldwide Cost of Living за 2023 г. изследва 173 големи града, сравнявайки повече от 400 цени на 200 продукта и услуги. В класацията не влиза Каракас, Венецуела, където цените са се повишили с 450% от 2022 г. насам.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук