„Преди два дни имаше обаждане от Европейската комисия, която поиска среща, за да попита защо се бавят правилата за избор на състав на антикорупционната комисия, която е ключова в борбата с корупцията. Така, че нека да го кажа ясно – или ГЕРБ ще се върне обратно по пътя, по който тръгнахме с подготовката на законите и изпълнението на управленската програма, или ние през последните две седмици сме се отклонили в грешна посока. Това е залогът“, коментира премиерът Николай Денков на брифинг в парламента.

От две седмици ГЕРБ вече бави приемането на правилата за избор на състав на антикорупционната комисия, което е ключово за борбата с корупцията, съобщи още Денков.

„Какво означава антикорупционната комисия да бъде напълнена с хора като този, който гласувахме вчера“, попита той и отговори – „означава да „превъртим“ играта отново и да се окаже, че хората със съмнителни качества се опитват да управляват България.“

„С избора на този подуправител на НЗОК бяха нарушени два принципа, посочи той.

Денков отбеляза, че лично е виждал сигнал от Държавна агенция „Национална сигурност“ към прокуратурата за това, че този човек е лобирал.

„Назначаването му на позиция, която е свързана с разпределението на осем млрд. лева годишно е проблем и ГЕРБ, и ДПС това го знаят“, добави премиерът.

Миналата седмица министър-председателят е наредил докладът да бъде изпратен до Росен Желязков.

Денков призова ГЕРБ да изтеглят проф. Момчил Мавров от поста.

„Беше демонстриран един начин за вземане на решения, който е абсолютно неприемлив и може да бъде изключително опасен, даже фатален за развитието на България, ако бъде приложен в следващите дни и седмици“, предупреди министър-председателят.

Тогава се очаква да бъдат гласувани промените в Конституцията, избран съставът на антикорупционната комисия, както и на регулатори.

„Договорките с ГЕРБ винаги са били едни и същи – ние трябва да имаме съгласие хората, които се назначават, да бъдат приемливи и за двете страни, в смисъл че няма проблеми от този тип“, припомни Николай Денков.

„Но вчера абсолютно силово, със съдействието на „Възраждане“, ГЕРБ и ДПС избраха този човек. Защо е важно това – не само заради конкретните възможности за злоупотреби в НЗОК, които трябва да предотвратим, а и заради това, че беше демонстриран един начин за вземане на решения, който може да бъде изключително опасен, дори фатален за развитието на България, ако той бъде приложен при гласуването на Конституцията и избора на състав на антикорупционната комисия и регулаторите“, поясни Денков.

Според премиера е важно да бъде разписан механизмът за вземане на решения между формациите в управлението. В този смисъл, по неговите думи това, което се случи вчера, е било тест.

„Очакваме от ГЕРБ най-сетне, след като сме им изпратили документа през юни-юли, той да бъде подписан, настоя Денков.

Той каза, че ГЕРБ се опитва да работят на квотен принцип.

„Ние от самото начало сме казали с Мария Габриел, че това няма да стане и начинът да се реализира сътрудничеството в управлението е лицата, които се избират, да бъдат приемливи и за мен, и за нея, така че да знаем, че няма да има лица със съмнителна репутация“, подчерта премиерът.

Той добави, че вчера това е било нарушено.

„Аз съм доста добре с нервите, не ме интересуват дребните заяждания, провокации, които са всекидневие“, увери Денков.

Той отказа да коментира изявления на председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски от последните дни.

„Интересува ме дали вървим в правилната посока“, добави премиерът.

По думите му, ако това не стане, от това правителство няма смисъл – него го има, защото има парламент. И обратното – този парламент го има, защото има правителство, което „бута“ нещата в правилната посока и трябва да работи координирано с Народното събрание.

„Ние сме на една ръка разстояние от Шенген, трябва да продължим да работим за българските граждани“, каза министър-председателят.

Следя министрите да си изпълняват задълженията, да си придвижват нещата, увери още премиерът и припомни, че е поставил условие на вътрешния министър на Калин Стоянов да има ясни резултати от разследването във връзка с полицейското насилие по време на протеста срещу Българския футболен съюз.

Неофициалната информация от министър Стоянов по думите на Денков е, че има напредък и можем да очакваме решителни резултати.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук