вечерята в ресторант

В дни, когато пътуването е силно ограничено е време да направим планове за следващото пътешествие, защо не кулинарно? „Нешънъл джиографик“ ни отвежда до най- пикантните и вкусни места за посещение.

1.ЛОНДОН

Открийте британската култура на храна, като изследвате оживения пазар „Боро“, в южния край на Лондонския мост. Доставчиците предлагат всичко: прясно уловени морски дарове, прясно събрани зеленчуци, занаятчийски сирена и избрани хлебни изделия. Не пропускайте традиционни ястия като пълна английска закуска в кафене „Regency“ или риба и чипс в „Golden Hind“. Вечеря със съвременна кухня в „The Hand and Flowers“, единствената английска кръчма с две звезди на Мишлен. Имате ли настроение за приключения? Посетете карусел която има готвачи и концепции за ротация.

2. ТОКИО

Обиколете „Omoide Yokocho“, където в „якитори“ се сервират пилешки шишчета направо от скарата. В квартал Kichijoji си поръчайте питие в един от баровете „Harmonica Yokocho“.

3. СУЕЛ

С 5000 сергии, пазарът „Gwangjang“ предлага емблематични ястия като „сундае“ (вид кървавица). За корейското барбекю не пропускайте любимото местно заведение „WooSung Galbi“ или по-изискан ресторант като „Yeontabal BBQ“.

4. ПАРИЖ

Градът на светлините е пълен със заведения с по три звезди на Мишлен, като „Pierre Gagnaire“ и „Arpège“, както и оживени улични пазари и магазини като „Quatrehomme“, който предлага повече от хиляда разновидности на сирене.

5. НЮ ЙОРК

От къритата на „Мъри Хил“ в Манхатън до кухните на „Малката Одеса“ в Бруклин, кварталите на Ню Йорк предлагат международни вкусове. Но не можете да пропуснете „Absolute Bagets en el Upper West Side“.

6. РИМ

В епичния пазар „Тестачо“се намират сергии с градински продукти, търговци на риба и готови ястия, които представляват цяла Италия. Архетипната римска храна е пастата тонарели в сос от волски опашки от Чекино от 1887 година.

7. БАНГКОК

Опитайте улична храна като том сок (свинска супа) и сом там (пикантна салата от папая). След това седнете в „Nahm“, където готвачът Пим Течамуанвивит поставя модерен акцент на традиционните тайландски ястия.

8. САО ПАУЛО

Потънете из улиците на района на „Baixo Pinheiros“, за да опитате някои от най-популярните барове и ресторанти в града, като сервирате азиатска и европейска кухня, като поклон пред огромната имигрантска общност. Бразилия е дом на най-голямото японско население извън Япония, което обяснява автентичните вкусове на „Izakaya Issa“ и „Shin-Zushi“. За да опитате местни продукти – мравки или зъбна трева, трансформирани в уникални ястия, отидете направо в D.O.M. от готвача Алекс Атала. Получете своя кофеин в прогресивната лаборатория за кафе.

9. БАРСЕЛОНА

Вкусете сирена и зехтин под цветния покрив на пазара „Санта Катерина“. Насладете се на типичната каталунска тапа, известна като „бомба“ (картофено топче, пълнено с месо), придружено с чаша вермут.

10. ДУБАЙ

Без значение за какво жадувате, можете да задоволите желанията си в този непрекъснато развиващ се оазис. Има чудесни морски дарове в „Pierchic“, арабска кухня в „Al Hadheerah“ и изяви на знаменити готвачи в ултралуксозния „Enigma“.

11. ИСТАНБУЛ

Не можете да пропуснете рибния сандвич в квартал Eminönü, където на лодките пекат свежия си улов, както и агнешки шишчета с пипер урфа и сладки кубчета локум в 240-годишния сладкарница „Hacı Bekir“.

12. СИНГАПУР

Преминаване от луксозните ресторанти към зоната на амбулантни търговци, където китайските, индийските и малайските култури се смесват, за да произведат богати вкусове като супа от лакса и бак кут (свински ребра, приготвени в бульон).

13. МАДРИД

Отидете от бар до бар в Barrio de las Letras, като спрете да вземете „пинчос“, придружен от джин и тоник в „Taberna La Dolores и Lamiak“.

14. ШАНХАЙ

По сенчестите улици на френския квартал влезте във всяко кафене, което привлича вниманието ви. Пробвайте кухня от различни части на Китай и не забравяйте да си поръчате пристрастяващите „xiao long bao“, варени кнедли, пълни с бульон.

15. ОСАКА

Тук можете да опитате „окономияки“ – солена палачинка, приготвена с настъргани зеленчуци и каквото искате да добавите към нея, както и „такаяки“ , пържени кнедли, пълнени с октопод. Пийте като местните жители саке в баровете близо до жп гарата в Намба.

16. ЛАС ВЕГАС

Най-добрите готвачи са на ивицата, от Хосе Андрес до Жоел Робушон. Махнете се от всички блясъци, за да опитате хавайска храна (не можете да пропуснете спайк и мусуби на остров Суши), поради което градът е наречен „Девети остров” .

17. ХОНКОНГ

Обиколете нощния пазар на „Temple Street“ или квартал Sham Shui Po в Коулун и се насладете на класика на кантонския стил: „che cheong fun“ (рула с оризови юфка с подправен соев сос) и „char siu bao“ (сладки свински кифли).

18. БЕРЛИН

Виенският шницел и пшеничната бира са само началото. Потърсете модерни коктейли като „gespritztes“ (бира със сода от плодове), пикантен „currywurst“, сандвичи с дюнер кебап и „pfannkuchen“ – понички, пълнени с мармалад.

19. ПЕКИН

Пекинската патица е главният герой, при това с право, но споделянето на „shuanyangrou“ е по-ново преживяване. Вечерята потапя много тънки резенчета овнешко и зеленчуци във врящ бульон и след това в сусамова паста.

20. РИО ДЕ ЖАНЕЙРО

Отпуснете се в множеството botecos със студени напитки и солени хапки или следвайте огромните камиони, импровизиращи международни ястия. В Oro, готвачът Felipe Bronze преосмисля традиционните бразилски продукти в авангардни творения.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!