Снимка: CNN

Докато преглежда предмети от музейните колекции на Университета в Абърдийн асистент- кураторът Абир Еладани се натъква на вещ, която изглеждала не на мястото си, разказва CNN.

Еладани, която е родена в Египет и е прекарала десетилетие, работейки в музея в Кайро, забелязва бившия флаг на страната на невзрачна кутия за пури. Тя го отваря и вътре намира малки парченца дърво. След сериозно проучване разбира, че е попаднала на изгубен артефакт от Великата пирамида в Гиза.

Снимка: CNN

Известните артефакти от Голямата пирамида

Само три предмета някога са били възстановявани от Великата пирамида – това са три елемента, известни като „реликвите на Диксън“, според университета в Абърдийн.

Две от тях, топка и кука, сега се намират в Британския музей. Но третият обект, фрагменти от много по-голямо парче кедрово дърво, е липсвал повече от 70 години, допълват от университета.

„След като разгледах цифрите в нашите архиви в Египет, веднага разбрах какво е това и че на практика е било скрито в грешната колекция. Аз съм археолог и съм работила върху разкопки в Египет, но никога не съм си представяла, че тук, в североизточна Шотландия, ще намеря нещо толкова важно за наследството на собствената си страна“, казва Еладени.

Голямата пирамида е висока 139 метра (около 455 фута) и е построена преди около 4500 години. Това е най-голямата от групата пирамиди в Гиза, най-старото от Седемте чудеса на древния свят и голяма туристическа атракция.

Пирамидите

Пирамидата е съставена от тесни тунели, през които хората трудно могат да се минат. През 18-ти и 19-ти век археолозите и изследователите се опитват да проправят пътя си до вътрешните камери. За да избегнат по-нататъшно увреждане на древните структури, съвременните археолози сега използват технологии като роботи и дистанционни камери, за да изследват вътрешността им.

Първите реликви са открити през 1872 г. в камерата на кралицата на пирамидата от инженера Уейнман Диксън. Той е подпомогнат от приятеля си Джеймс Грант, завършил университета в Абърдийн.

Диксън взима топката и куката, а Грант- парчето дърво, обясняват от университета. След смъртта на Грант през 1895 г. колекциите му са завещани на висшето учебно заведение, а дъщеря му дарява „пет инчовия кедър“ през 1946 година.

Но тъй като парчето никога не е било описано правилно, то остава скрито в продължение на десетилетия въпреки сериозното му издирване, докато Еладани случайно не го открива в колекцията за Азия.

„Колекциите на университета са огромни – обхващат стотици хиляди предмети – така че търсенето му е все едно да намерите игла в купа сено. Не можех да повярвам, когато разбрах какво има вътре в тази безобидно изглеждаща калай за пури“, казва тя.

Историята на кедровото дърво от Голямата пирамида

Съществуват различни теории за предназначението и датата на произход на дървото – някои изследователи смятат, че това е част от по-голям инструмент за измерване, който според тях може да даде улики за това как са били построени пирамидите.

Направеното проучване показва, че фрагментите са от около 3341-3094 пр.н.е. – векове преди построяването на Голямата пирамида. Ограниченията на Covid-19 са забавили датирането на „изгубения“ фрагмент от кедър, казаха от университета.

По-голямото парче дърво, от което произхожда, все още във Великата пирамида и е заснето от роботизирана камера през 1993 г., но в момента не е достъпно.

Това предполага, че реликвите са били от особена важност за построяването на пирамидата.

„Той е дори по-стар, отколкото си представяхме.Това може да се дължи на рядкостта на дърветата в древен Египет и означава, че дървото е оскъдно, ценно и рециклирано или отглеждано в продължение на много години, казва Нийл Къртис, ръководител на музеи и специални колекции в Университета на Абърдийн.

Според Къртис всичко това може да възроди интереса към гробниците.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!