македония, парламент

България потвърди ветото, предадени са европейските ценности и очакванията на нашите граждани. Северна Македония ще продължи да изгражда добросъседски отношения и да прилага европейските стандарти. Това се казва в позиция на македонското правителство.

По повод заключенията на Комитета на постоянните представители правителството на Република Северна Македония изразява своето разочарование, че ЕС не е намерило начин да вземе положително решение относно приемането на преговорната рамка, което би направило възможно провеждането на първата междуправителствена конференция между ЕС и Северна Македония до края на 2020 г. по време на германското председателство на ЕС.

За съжаление, ветото на България беше потвърдено, с което не се разрешава начало на преговорите на нашата страна с ЕС, въпреки че според всички доклади на европейските институции, ние изпълняваме всички критерии за приемане на преговорната рамка и за провеждане на първата междуправителствена конференция за започване на преговори, се казва още в съобщението.

Според правителството, ЕС не е изпълнил обещанията си и “в момента не получаваме правилния отговор“.

„България и ЕС повтарят грешката по отношение на Северна Македония. Историческата грешка от 2019 г. сега е огромна геостратегическа грешка на ЕС. Излъгани бяха оправданите очаквания на нашите граждани, подхранвани от окуражаването от страна на ЕС и от държавите-членки. Разклатено е доверието на голяма част от гражданите на всички държави от Западните Балкани. Тази грешка е мотивация за още по-сериозно проникване на интересите на трети страни в сърцето на Европа“, заявяват от македонското правителство.

Исканията на България не са изненадващи, но тяхната упоритост по отношение на позиции, които нямат нищо общо със стратегически важния въпрос за разширяването на ЕС, няма да промени нашето мнение, че по въпросите на идентичността не се преговаря.

Оставаме ангажирани с диалога със София и търсенето на взаимно приемливо решение, казват властите в Скопие.

„Имаме готовност да разясним, ако е необходимо, някои въпроси, но нашите позиции са известни и публично потвърдени: Ние сме македонци, които говорят македонски език. Македонската идентичност не се обсъжда и за нея не се преговаря. Договорът с България е добър и няма нужда от ново споразумение или анекс към него. Готови сме за по-активно прилагане на Договора. Предложихме конкретен план за действие за проекти между двете държави, които могат да насърчат сътрудничеството в различни области (икономика, инфраструктура, култура, образование и др.)“, се казва в позицията.

В позицията на правителството се заявява, че страната винаги ще се бори с речта на омразата.

Провокациите не са в интерес на никого и трябва да поддържаме цивилизован и европейски диалог на всички нива, се казва в позицията на правителството в Скопие.

„Нека не влизаме в полето на обиди, обвинения и реч на омразата, които няма да донесат нищо добро за никого, най-малко за македонския и българския народ. Без значение дали ЕС изпраща лош сигнал за стойността на нашите вътрешни реформи и показани резултати в процеса на интеграция в ЕС, които бяха признати от Брюксел, ние оставаме ангажирани със същия стратегически път, както и досега. Няма отстъпление от стремежа за постигане на стратегическите цели, по които има единодушие и които винаги са се ползвали с широка подкрепа. Постигането и поддържането на добросъседски отношения, активно участие в НАТО като равноправен член на алианса и непоколебим стремеж към членство в ЕС“ пише правителството.

От там допълват, че няма да допуснат неуспехът на ЕС с неодобряването на преговорната рамка да предизвика застой във вътрешните реформи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук