Марс

Астробиолозите са установили, че спорите на опасната черна плесен и някои бактерии могат да оцелеят при излитане на космически кораб и да пътуват до Марс. Това ги превръща в потенциална заплаха за живота на астронавтите. Описанието на изследването е публикувано в научното списание Frontiers in Microbiology.

При условия, подобни на тези на Марс, бактерии и гъбички са били изпратени с балон на надморска височина от около 38 км. от земната повърхност, в стратосферата. Според учените радиационната обстановка на тази височина е приблизително еднаква с тази, наблюдавана в долните слоеве на атмосферата на червената планета и на нейната повърхност.

Бактериите и гъбичките бяха поставени в инсталация, наречена MARSBOХ. Това е контейнер, прикрепен към балон, в който се възпроизвеждат температурата и налягането, характерни за Марс, състава на атмосферата и почвата там.

При първата подобна „експедиция“ до Марс учените изпратиха четири вида микроби – Staphylococcus capitis, които живеят върху човешката кожа, екстремофилни бактерии от родовете Buttiauxella и Salinisphaera, които вероятно могат да живеят в атмосферата и почвата на Марс, както и спори на черната плесен – гъбички, които причиняват опасни белодробни инфекции.

След завръщането си на Земята учените се опитаха да съживят спорите на микроорганизмите. Оказа се, че те са преживели пътуването по различен начин. Бактериите от рода Buttiauxella са били в най-лошо състояние – всичките им колонии и спори са били напълно стерилизирани. Значителна част от останалите микроби са оцелели в полета.

Най-добре оцеляващи са се оказали спорите на черната плесен, които едва са били засегнати от ултравиолетовото лъчение. Според изчисленията на изследователите те са били в безопасност – тоест, жизнеспособността на техните спори не е намаляла до критични стойности – тези опасни гъбички могат да живеят на повърхността на Марс най-малко пет часа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук