Експертите на Международната агенция за атомна енергия ще продължат инспекциите на иранските ядрени обекти, но достъпът до тях ще бъде по-ограничен. Временно споразумение за това е постигнато между агенцията и Техеран.

„Имаме разумен резултат“, каза шефът на агенцията Рафаел Гроси след завръщането си във Виена от иранската столица. Споразумението е постигнато след като миналата седмица Техеран заплаши да ограничи достъпа на инспекторите в опит да притисне САЩ да отменят санкциите срещу страната.

По-рано съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан заяви, че сега е ред на Иран да направи стъпка към възстановяване на ядреното споразумение от 2015 година. Президентът на САЩ Джо Байдън е готов да седне на масата за преговори, подчерта Съливан.

Посещението на шефа на агенцията на ООН за ядрен надзор става по време, когато Иран се опитва да оказва натиск върху Европа и новото американско правителство на Джо Байдън САЩ да се върнат в ядрената сделка от 2015 г.. АР припомня, че през 2018 г. предишният президент Доналд Тръмп изтегли едностранно страната от споразумението с Иран и възстанови американските санкции срещу Иран.

Външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф заяви, че въпреки визитата на Гроси камерите на МААЕ ще бъдат изключени по силата на закон, приет от иранския парламент.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!