Атентатът срещу Доган

Съдбата на председателите на ДПС е съпроводена с драматизъм. Такъв имаше при оттеглянето на Ахмед Доган като почетен председател на партията, имаше го и при оттеглянето на Лютви Местан, а сега и при последния лидер – Мустафа Карадайъ.

Но кой е той?

За първи път „звездата“ на младата надежда на ДПС изгрява на 19 януари 2013 година (в същата година „изгрява“ и звездата на Делян Пеевски, който е предложен от правителството на Пламен Орешарски за председател на ДАНС).

Тогава, по време на национална конференция на партията в НДК, пред Доган се изправя мъж,

който насочва пистолет в главата му.

В тишината на залата се чува единствено изщракването на „петлето“ на пистолета, който не произвежда изстрел, а мнозина ще запомнят ловкото измъкване на Доган от ситуацията – опитва да избие пистолета, претъркулва се край нападателя си и успява да се „спаси“.

В създалата се суматоха висок мъж прелетява в гръб на нападателя Октай Енимехмедов и го поваля на земята.

Това е Мустафа Карадайъ, представител на младежката организация на партията по това време.

Тогава последва линч, който се излъчва в национален ефир – делегати от конференцията се нахвърлят върху нападателя и започват да му отправят удари, като през това време се чуват викове: „Убийте го! Убийте го!“.

В последствие биячите, сред които Танер Али, кмет на гр. Антоново и Джамисет Джафер, общински съветник на ДПС в Пловдив, бяха оправдани от съда.

По-късно пред медии Карадайъ ще си спомни за случая единствено това, че е действал инстинктивно.

Оттогава кариерата на Мустафа Карадайъ тръгва нагоре. От депутат той се превръща в най-довереното лице на Доган, след като е детрониран Лютви Местан по време на партийна празнична в сараите в Бояна.

Тогава започва и същинското катерене на Карадайъ по партийната стълбица – от 24 декември 2015 г. е един от тримата временни съпредседатели на ДПС до IX национална конференция на партията, след като е изключен Лютви Местан.

На 24 април 2016 г. е избран за председател на ДПС от IX национална конференция на партията. На 12 декември 2020 г. е преизбран за председател на ДПС от X национална конференция на партията.

Мустафа Карадайъ е роден на 8 май 1970 г. в село Борино, Девинско.

Завършва висше икономическо образование в УНСС, учил е и математика в Софийския университет.

Учредител на Академичното дружество на ДПС в град София и член на ДПС от май 1991 г. Учредител на младежката организация на ДПС и неин председател през първите два мандата (1998 – 2003).

От 1996 г. до 2002 г. е служител в централата на ДПС. От 1996 до 2001 г. е преподавател по „Информатика“ в НБУ.

От 2002 до 2010 е зам.-изпълнителен директор на Агенцията за следприватизационен контрол. Между 2001 и 2009 година е член на Централната избирателна комисия, като през повечето време е и неин секретар.

От 2010 г. е организационен секретар на Централното оперативно бюро (ЦОБ) на ДПС.

От 2013 г. е народен представител от ДПС.

Последният публичен знак, отправен към него от Ахмед Доган, е от май месец тази година, когато Карадайъ навършва 53 години.

„Здравей, драги! Пожелавам ти да намериш мярата на личното и партийното с националното и европейското политическо здраве. Знам, че го можеш! Бъди жив и здрав и предавай това на другите! Пожелавам ти успех!“, се казва в поздрав, отправен от Доган и разпространен от пресцентъра на партията.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук