В едно нещо може да бъдете сигурни – Йосиф Сталин е бил ужасяващ. Мъжът бил безмилостен диктатор, убил милиони от собствения си народ. Белегът, който той оставя в световната история е неизлечим.

Йосиф Сталин

Оказва се, че някои неща за Сталин все още не са напълно познати и малко шокиращи.

Ето някои от тях:

Името на Сталин означава „човек от стомана”

Името, което родителите му дават при рождението е Йосиф Висарионович Дюляшвили. На 30-годишна възраст сменя името си. Защо Сталин? Защото означава „човек от стомана”.

Йосиф Сталин

Рожденият му ден предизвиква дебати

По официални данни, Сталин е роден на 18 декември 1879г. Въпреки това, по стария календар, който се използва в Русия, роден на 6 декември. Самият Сталин обаче сменя рождената си дата – 21 декември 1881г.

Сталин не завършва училище, защото…

Йосиф Сталин е една голяма загадка, обвита в кожата на ужасен диктатор. Има много теории, които се опитват да обяснят защо той не завършва училище. Една от тях гласи, че бъдещият лидер не можел да плаща таксите си. Според друга – бил изключен, заради политическите си възгледи – той ненавиждал Николай II. Още една теория твърди, че малкият Йосиф пропуснал много изпити и не успял да навакса. Може би никога няма да разберем.

Йосиф Сталин

Армията му от маймуни вероятно е мит

Освен всичко, което знаем за Сталин, трябва да разберем, че той бил неправилно цитиран. Има твърдения, които гласят, че диктаторът искал да създаде армия от наполовина хора, наполовина маймуни. Тяхната задача щяла да бъде да възстановят славата на Русия. Предполага се, че тази идея той споделил с психолога Иля Иванов. Американски учени установили, че това не е документирано никъде.

Сталин обожавал филмите

Йосиф Сталин бил много запален филмов фен. До такава степен бил запален по киното, че във всяка негова къща имало киносалон. Това го вдъхновило един ден да управлява киното. Освен това, той било много претенциозен – архиви на Комунистическата партия гласят, че диктаторът се смятал за продуцент, режисьор и сценарист. Накрая, разбира се, пак той налагал цензурата. Буквално той правел всичко – от написването на текстовете за песните, до обучението на актьорите.

Йосиф Сталин

Обичал американския актьор Джон Уейн

Въпреки че филмите, в които участвал Джон Уейн се различавали много от действителността, те явно са се харесвали на Сталин. Той дори си представял, че е каубой. Спенсър Трейси и Кларк Гейбъл също били сред любимците му, както и режисьорът Джон Форд и разбира се, херцогът. (Защото кой не харесва Джон Уейн?) Чудите се какво не се харесвало на Сталин? Френската целувка и голотата! Ето защо той забранил целуването във филмите.

Джон Уейн

Любимото вино на Сталин е грузинско

Виното, което Йосиф Сталин предпочитал най-много било от Грузия – Хванчкара (вино дъх на малини). Въпреки това през 2006г. властите в Русия го забраниха, защото било с лошо качество.

Любимият музикант на Сталин била пианистката Мария Юдина

Оказва се, че любимият музикант на диктатора Сталин е пианистката Мария Юдина. Докато слушал радио, той толкова много я харесал, че поискал да запишат как изпълнява едно произведение на Моцарт. Тъй като запис не бил направен, а Сталин много настоявал да има физическо копие на нейно изпълнение – Юдина и оркестърът й се съгласили да го повторят, ясно съзнавайки, че ако не го направят…няма да свирят повече.

Йосиф Сталин

Той бил малък човек с големи идеи

Сталин бил само 1,60 метра висок. Освен това, лявата му ръка била по-къса и по тялото имало белези от шарка.

Сталин е отговорен за смъртта на над 20 млн. души

Самият той казва: Смъртта на един е трагедия, на един милион – статистика. А след Сталин със сигурност е имало 1 млн. жертви. Диктаторът е отговорен за смъртта на над 20 млн. войни и цивилни, загинали през Втората световна война. Заради него хиляди хора са били измъчвани, измирали са от глад или в затворите.

Йосиф Сталин

Още любопитни стаии може да намерите на страницата ни във Фейсбук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук