Снимка: Gettyimages архив
Снимка: Gettyimages архив

Испания отново е в плен на треската около лотарията „Ел Гордо“ (Дебелака), съобщи АФП.

Както на всеки 22 декември, утре испанците ще следят с нетърпение и заедно със семейството, приятелите или колегите от работата тегленето на коледната лотария, превърнала се в истински социален феномен. От 09:00 ч. (08:00 ч. по Гринуич) в продължение на четири часа деца в празнични костюми от училище за младежи в неравностойно положение в Мадрид ще се навъртат около два златни глобуса и ще обявяват на висок глас, почти пеейки, печелившите числа и съответните награди. Кичозната церемония се провежда в Кралския театър в Мадрид и се излъчва на живо по телевизията, завладявайки милиони хора всяка година.

С рекордните общо 2,59 милиарда евро, които ще бъдат разпределени тази година между многобройни победители, лотарията е преди всичко социално събитие, основано на идеята за споделяне, защото хората рядко играят сами.

В студената зимна сутрин в Мадрид стотици хора чакат на опашка, за да се сдобият с правото да мечтаят – илюстрация на страстта, която тази лотария предизвиква всеки декември.

Лотарията „Ел Гордо“, макар и доста сложна по принцип, има една уникална особеност, която я прави толкова привлекателна за испанците: семейства, приятели, колеги и членове на спортни клубове имат навика да се събират и да залагат на едно и също число, за да си поделят печалбата, ако то се падне. Най-голямата печалба – „Ел Гордо“, е на стойност 4 милиона евро може да бъде поделена между 185 души, както и множество по-малки печалби. Цената на цял билет е 200 евро – твърде висока за повечето хора. Затова обикновено те купуват билети по 20 евро, които дават право на 10% от печалбата.

По традиция барове, ресторанти и всевъзможни други предприятия – от месарници до аптеки, купуват билети с един и същи номер и ги продават на редовните си клиенти. Миналата година, например, мадридска технологична компания успя да разпредели 90 милиона евро между своите 4000 служители. Лотарията на 22 декември също така дава повод за многобройни телевизионни кадри на прегръдки сред бутилки шампанско. В седмиците преди тегленето дългите опашки от хора, чакащи да закупят билети, са обичайна гледка. Не липсват и улични търговци, които препродават билети срещу малка допълнителна такса.

Миналата година испанците са похарчили средно по 67,11 евро на човек за най-старата лотарията, която се организира повече от два века, отбелязва БТА.

Коледната лотария е огромен източник на приходи за държавата, която очаква да получи над един милиард евро печалба тази година, без да се брои данъкът, събран върху спечелените награди.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук