куче, чихуахуа, темперамент

Въпреки че повечето породи кучета са чаровни, общителни и любящи, някои породи могат да бъдат и по-агресивни особено ако не са добре възпитани или не могат да канализират енергията си, информира Hola.

В случая не говорим за опасни породи кучета, тъй като реакцията им се свежда до това да ви предупредят да ги оставите на мира чрез лаене. Трябва обаче да помним, че тези очарователни домашни любимци имат своя темперамент и особено когато става въпрос за малки породи, не бива забравяме, че те не са живи играчки, а и понякога могат да реагират доста плашещо.

Започваме с една от породите имаща репутация на едно от най-шумните кучета:

Чихухуа

Породата Чихуахуа, въпреки малкия си размер, е една от най-темпераментните. Те са много привързани към своите стопани, но това не е един от най-препоръчителните домашни любимци за деца освен ако не е социализирана много добре от самото начало и не се третира като играчка. Всъщност експертите изтъкват, че характерът на чихуахуа не е много ясно дефиниран: кучетата от тази порода могат да бъдат както очарователна компания, така и истински ръмжащи зверове.

Померан

Това е друга от порода малки кучета, чиито представители могат да бъдат както много любящи  и общителни, така и истински демони с непознати. Те са много привързани към семейството. Това е порода, предназначена да защитава и покаже абсолютна лоялност към стопаните си. Въпреки това често тази порода се страхува от непознати, като изразява недоволството си чрез прекомерен лай. Необходима е сериозна социализация още от самото начало.

Фокстериер

Темпераментът на фокстериера, като всеки добър териер, може да бъде силен и енергичен. Те са неуморни, безстрашни, смели, авантюристични и много игриви животни. Обичат игрите и трябва да бъдат изключително уморени, за да се избегнат проблемите с поведението. Фокстериер, който стои затворен, не е възпитан правилно и на когото липсват дълги изтощителни разходки и игри може да се превърне в шумна лаеща досада у дома.

Йоркшир териер

За другия представител на рода териер също са характерни добър характер и любвеобвилно отношение към стопаните.Това е приветливо и много интелигентно и игриво куче. Но то може да бъде изключително шумно особено ако чува шум, тъй като иска да защити семейството си на всяка цена. Въпреки че е малко малък като размер йоркширския териер има нужда от много движение, адаптирано към размера и възможностите му.

Кокер

Това е една от най-енергичните, активни и игриви породи кучета. Кокерът е нервно животно и ще трябват много упражнения, за да се избегне развитието на поведенчески проблеми. Ако прекарвате достатъчно време с него, това е една от най-подходящите породи за семейството.

Пекинез

Една от най-популярните породи кучета и се препоръчва за по-уседнали семейства и възрастни хора. Той е абсолютно лоялен към собствениците си, но е независим и проявява неприязън към непознати, така че вероятно ще избяга от ласки и гушкания, ако вкъщи дойдат деца, които той не смята за познати. Във всеки случай е чудесен домашен любимец , на чиято компания може да се наслаждавате.

Минишнауцер

Това е една от най-интелигентните, любящи и лоялни породи кучета. Всъщност те отдават на семейството си тяло и душа и няма да се поколебаят да го защитят от всичко и от всички. Въпреки това минишнауцерът може да бъде подозрителен към непознати, без да ръмжи и лае, просто остава резервиран. Зависи от това как е бил социализиран и дали е стимулиран интелектуално, тъй като тази порода се нуждае от постоянни предизвикателства.

Чау чау

Неподражаем със специфичната си козина и характерен син език тази китайска порода е отворена и весела със семейството си, но дистанцирана и дори агресивна към хора и кучета, които не познава. Това се дължи на неговия инстинкт на пазач, което означава, че стопаните му трябва да го дресират правилно, за да няма проблем с поведението.

Белгийска овчарка

Това е една от най-интелигентните породи кучета, които най-добре реагират на обучение, особено за спасяване, откриване на експлозиви или дори като терапевтично куче. Въпреки това белгийската овчарка е нервно животно, енергично и с темперамент, което може да доведе до развиване на определена агресивност, ако не е правилно обучавано.

Хъски

Въпреки свирепия си вълчи поглед сибирското хъски е любяща и лоялна порода кучета. Те обаче също са доста независими и упорити и се нуждаят от желязно обучение още от малки, за да не бъдат вечно ръмжащи и лаещи по други кучета или хора. Не е препоръчително да взимате хъски, ако това ще е първото куче в живота ви.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук