През последните дни темата за цената на електрическата енергия е изключително дискутирана. Бизнесът скочи срещу финансирането на държавния ТЕЦ „Марица Изток 2”, който от години работи на загуби, а наскоро парламентът реши да задължи правителството да защитава производствения капацитет на въглищната централа, в това число и чрез увеличаване на капитала на дружеството от страна на БЕХ, с цел гарантиране на енергийната сигурност на страната, независимо от становището на ЕК по този въпрос.

От години експертите казват, че българските потребители плащат по-скъп ток от европейските граждани. До голяма степен причината е, че електрическата енергия, произвеждана от въглищните централи, увеличи цената си заради въглеродните емисии, които страната ни плаща. Тоест, аргументът, че енергията от въглищата е най-евтина и затова трябва да продължим да я произвеждаме вече не е релевантен.

Бизнесът също скочи срещу решението правителството да подпомага финансово ТЕЦ-а. И на този фон, в неделя стана ясно, че българските фирми купуват почти 40 пъти по-скъп ток отколкото в Германия (цената в неделя беше 63 евро за мегават час у нас, а в Германия – 1 евро).

В интервю за ДЕБАТИ.БГ енергийният експерт Антон Иванов каза, че това е било моментно състояние на борсите, но то не се случва за първи път.

Непрекъснато се повтаря, че в България доходите са най-ниски, но и цените за повечето стоки и услуги също са най-ниски. Логично е тогава и електроенергията у нас да е с най-ниската цена. Оказва се обаче, че това не е така.

„Като погледнем статистиката на „Евростат”, ще видим, че българските граждани плащат най-евтината електрическа енергия в Европейския съюз, а когато говорим за индустриалните потребители, те се нареждат под средното ниво на цените в ЕС, но не е най-евтиното”, каза Иванов пред ДЕБАТИ.БГ.

Данните на „Евростат” показват следното:

цени за домакинства и бизнес; данни: Евростат

През първата половина на 2019г. българските граждани са плащали 0,0997 евро за мегават час, а фирмите – 0,0887.

Действително от държавите членки на ЕС, цената за обикновените потребители е най-ниска. Най-висока е тази в Германия – 0,3088 EUR за kWh, Дания (0,2984 EUR за kWh) и Белгия (0,2839 EUR за kWh).

цени за домакинства; данни: Евростат

За небитовите потребители (бизнеса), цените на електроенергията през първата половина на 2019 г. са най-високи сред държавите членки на ЕС, в Италия и Кипър. През първата половина на 2019 г. средната цена за ЕС-28 е 0,1251 EUR за kWh.

Най-ниска е била цената в Дания (0,0707 EUR за kWh ) и Финландия (0,0709 EUR за kWh) – две от най-богатите европейски държави. Цените в България са около средните за ЕС, но не са най-ниските. Това означава, че бизнесът се задъхва и трудно може да бъде конкурентен на европейските си колеги.

цени за бизнес; данни: Евростат

Електроенергията е един от основните консумативи в производството и е ясно, че ако цената й е висока, то и продукцията ще бъде по-скъпа. Излиза, че колкото повече плащаме за енергетика, толкова по-бедни ще бъдем.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!