Димитър Пасков

Българите се славят с изключителни открития, белязали завинаги световната история. Знаехте ли например, че изобретяването на първата въздушна възглавница е дело на българин – инж. Асен Йорданов? А също и че автоматичната скоростна кутия е изобретена от наш сънародник – Румен Антонов? Но може би едно от най-големите постижения е това на проф. Димитър Пасков, който намира лек за детския паралич през 1959г. – нивалинът. С откритието си той облекчава страданията на хиляди деца по света. А има ли нещо по-значимо от това да върнеш щастието в живота на дете, дотогава болно от неизлечима болест?

През 50-те години на миналия век в света избухва пандемия от детски паралич. Тя оставя след себе си  хиляди инвалиди по целия свят, а тези, неуспели да се преборят със страшната болест, угасват завинаги. По това време няма лек за детския паралич и единственото, на което болните могат да се надяват, е чудо.

Димитър Пасков е роден на 18 октомври 1914 година в серското българско село Горно Броди, Гърция. След сключването на Ньойския договор Пасков е един от преселниците, които се връщат в България. В София той завършва Медицинския факултет на Софийския университет и започва своята практика като лекар, а от 1957г. до 1959г. специализира в Русия и успешно защитава докторат. През 1961г. става професор. Още в Русия той разпалва страстта си към билките, като разговаря с много местни лечители. Той дори казва, че България със своето богатство от билки отстъпва единствено на Хималаите.

Две години по-късно започва да ръководи катедрата по фармакология при Висшия медицински институт в София, която оглавява до 1977 година.

Предполага се, че чудотворното откритие става случайно, след като проф. Пасков забелязва подобрение у момиче, болно от детски паралич, след като то по погрешка изпива чаша с вода от блатни кокичета, която родителите и са оставили до леглото и. След този случай проф. Пасков насочва своето внимание към красивото цвете.

През 1959 година Димитър Пасков екстрахира антихолинестеразната съставка от листата и цветовете на блатното кокиче — алкалоид, който наричат галантамин. Изолирана в чист вид, тази съставка получава името нивалин – лекарство, което вече 60 години е на световния пазар. А това определено е прецедент, имайки предвид бързината, с която днешната медицина заменя един лек с друг.

Макар че нивалинът е открит като лек срещу детския паралич, в последствие се оказва, че той е широко приложим. Чудотворното действие на българското блатно кокиче се  разпространява в различни области на медицината – в анестезиологията, в хирургията — за лечение на следоперативни парези на червата и пикочния мехур, в психиатрията за лечение на дефицит в умственото развитие, във физиотерапията — за лечение на ангионеврози, неврити, невродермити и др.

Заради своето откритие бъгарският професор няколко пъти е канен като гост-лектор в Сорбоната, а през 1962 г. университетът в Болоня проявява голям интерес и издава труда му  „Фармакология и клинично приложение на нивалина“.

Името на д-р Димитър Пасков се свързва с 20 изобретения и оригинални лекарствени форми. Той е носител на Международната награда за наука „Еньо“, смятана за медицински „Оскар”, през 1961 година.

Професор Пасков умира на 24 април 1986 година. Той е автор на повече от 120 труда в областта на фармакологията, както и на учебник за студенти и медици. Признат е за един от основоположниците на съвременната българска експериментална фармакология. Той бележи историята по един необикновен начин, откривайки чудотворната сила на българското блатно кокиче и така спасявайки живота на хиляди деца по целия свят.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!