Пфайзер

Обещаващи резултати показват клиничните проучвания на американската компания Пфайзер за експериментално хапче за лечение на COVID-19. По досегашни данни то намалява риска от хоспитализация или смърт с 89% при уязвими пациенти.

Приемът на лекарството – “Паксловид” – трябва да започне в първите няколко дни след появата на симптоми при хората, при които има висока вероятност за тежко боледуване.

Новината за лекарството на американската компания идва само ден след като регулаторът по лекарствата в Обединеното кралство одобри подобно лечение от Merck Sharp and Dohme (MSD).

Лекарството на Пфайзер, което използва протеазен инхибитор, действа, като блокира ензим, от който вирусът се нуждае, за да се размножава. Лечението е комбинирано, като се включва и друг антивирусен препарат – ритонавир.

Дозировката е по три хапчета два пъти дневно в продължение на пет дни.

Комбинираното лечение на Пфайзер работи по различен начин, сравнено с хапчето на Мерк, което предизвиква грешки в генетичния код на вируса.

Пфайзер заяви, че планира да предостави междинни резултати от клиничните изпитания на своето хапче на американския регулатор на лекарствата FDA като част от започналото през октомври кандидатстване за одобрение за употреба при извънредни условия (продуктът не се признава за нормална употреба, но е преценено, че в критични ситуации ползите са повече от рисковете).

Председателят на компанията и главен изпълнителен директор Алберт Бурла каза, че хапчето има „потенциал да спаси живота на пациентите, да подобри протичането на инфекциите с Covid-19 и да елиминира до 9 от 10 хоспитализации“.

Резултати от клиничните изследвания

Ваксините срещу Covid-19 се разглеждат като най-добрият начин за овладяване на пандемията, но нужда има и от лечения, които могат да се прилагат у дома, особено при уязвими групи от хора.

Междинните данни от проучванията на лечението, проведени сред 1219 високорискови пациенти, които наскоро са били заразени с Covid, показват, че само 0,8% от тези, при които е приложена терапията “Паксловид”, са хоспитализирани в сравнение със 7% от пациентите, на които е дадено плацебо. Лечението е започнало до три дни след започване на симптомите.

В групата, която е получила терапията на Пфайзер също така няма нито един починал вследствие на вируса, за разлика от групата, която е получила плацебо, където починалите са 7.

Когато лечението започне до пет дни след появата на симптомите, при 1% от пациентите на “Паксловид” е нужно болнично лечение, като отново нито един от тях не е починал. Същевременно при хората, които са получили плацебо, 6,7% са имали нужда от хоспитализация и 10 от тях са починали.

Пациентите в проучването, което все още не е публикувано или потвърдено, са били в напреднала възраст или са имали придружаващо заболяване, което ги излага на по-висок риск от сериозни последици от Covid. Всички те са имали леки до умерени симптоми на коронавирус.

Д-р Стивън Грифин, доцент в Медицинския факултет в Университета в Лийдс, каза: „Успехът на тези антивирусни средства потенциално бележи нова ера в способността ни да предотвратяваме тежките последици от инфекцията със SARS-CoV2 [коронавирус], а също така жизненоважен елемент за грижите за клинично уязвими хора, които може да не са в състояние нито да получат, нито да реагират на ваксини.“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!