ваксина Пфайзер,Pfizer

На фона на разпространяващия се нов вариант на COVID Пфайзер и БиоНТех заявиха, че бустерната доза на тяхната ваксина срещу коронавирус обещава да бъде ефективна защита срещу Омикрон.

Три дози осигуряват ниво на антитела срещу Омикрон, подобно на това, което се осигурява с две дози срещу останалите варианти, поясниха от компаниите след малко проучване.

Световната здравна организация (СЗО) по-рано заяви, че ваксините все още трябва да работят за редуцирането на тежките случаи, вследствие на Омикрон.

Същевременно учени от цял ​​свят събират данни за Омикрон, който е най-силно мутиралата версия на коронавирус, открита досега.

В изявление в сряда главният изпълнителен директор на Пфайзер Алберт Бурла каза, че защитата срещу варианта ще бъде подобрена с трета доза ваксина.

„Гарантирането на възможно най-много ваксинирани с първите две дози и бустер остава най-добрият начин на действие за предотвратяване на разпространението на Covid-19“, каза той.

Въпреки това Пфайзер и БиоНТех отбелязаха, че резултатите са предварителни и заявиха, че ще продължат да събират данни и да „оценяват ефективността в реалния свят“.

Те добавиха, че разработват ваксина, специално насочена срещу Омикрон, която ще бъде готова за доставка в рамките на 100 дни, в очакване на регулаторно одобрение.

Както изследването на Пфайзер/БиоНТех, така и новото проучване в Южна Африка – все още не е рецензирано – установиха, че ваксината може да доведе до много по-малко неутрализиращи антитела срещу Омикрон, отколкото срещу оригиналния щам Covid.

Пфайзер/БиоНТех обаче каза, че трета доза повишава тези антитела, което прави нивото на защита сравнимо с това на две дози срещу други варианти.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук