Николай Стайков
на снимката: Николай Стайков

Държавният департамент на САЩ отличи журналиста, активист и съосновател на организация „Антикорупционен фонд“ Николай Стайков и още 11 души от целия свят за лидерство, кураж, разкриване, предотвратяване и борба срещу корупцията. Това стана ясно от публикация на американското министерство на външните работи.

В изявление на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен се казва, че отличията са за упорити, креативни и смели хора, които показват, че дори и най-тежките проблеми са преодолими.

Освен българския журналист са отличени още Дороти Брадли от Белиз, Александра Аталидес от Кипър, Карлос Джовани Руандо Пинеда от Гватемала, Габриела Алехандра Кастеланос от Хондурас, Емилия Маричева от Казахстан, Юриш Юрис от Литва, Раид Кобеиси от Ливан, Марта Чизума от Малави, Денис Намбурете от Мозамбик, д-р Торплус Йомнак от Тайланд и Карлос Папарони от Венецуела.

Николай Стайков е икономист по образование и дългогодишен икономически журналист и редактор по професия. Той е един от съоснователите на неправителствената организация „Антикорупционен фонд“ и автор на редица разследвания.

Последното му известно разследване е поредица от видеорепортажи, известни под името „Осемте джуджета“. То разкрива престъпна схема за изземване на бизнес, приложена с участието на бивши и настоящи прокурори и следователи и представители на изпълнителната власт. След публикуването на разследването той стана жертва на заплахи и тормоз. Това наложи назначаването му на охрана от страна на МВР. В казуса взеха отношение и Репортери без граници.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук