Напоследък икономиката е на първо място в политическия дневен ред на Турция. Въпреки постиженията на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в разрешаването на инфраструктурните проблеми на Турция, правителството е особено критикувано заради повишаването на валутния курс. Този траен проблем във финансите на Турция може да бъде решен само чрез укрепване на производствената икономика на страната, пише в свой анализ в. „Сабах“.

Вярно е, че когато през 2015 г. чуждестранните инвестиции в Турция процъфтяваха, правителството можеше да се съсредоточи повече върху производството, отколкото върху публичните инвестиции. Чрез разработване на дългосрочен план правителството можеше да прехвърли Турция от икономика на инвестициите към икономика на производството.

Въпреки това не е твърде късно да се обърне посоката на развитие на турската икономика, която е изградена на солидна основа. Производственият капацитет на Турция е значително укрепен от 60-те години на миналия век насам. Следвайки пътя на покойния президент Тургут Йозал, правителствата не само завършиха огромни инфраструктурни проекти, но и превърнаха Турция в регионален икономически център, който привлича частни инвестиции на международно ниво. Понастоящем Турция е една от водещите икономики в своя регион със значителен производствен капацитет.

По време на пандемията от коронавирус, докато водещите страни в Европа страдаха от икономическа стагнация и депресия, турската икономика доказа своята устойчивост благодарение на производствения си капацитет. Заедно с Южна Корея, Япония и Германия Турция премина успешно през най-трудните периоди на пандемията. Тъй като обаче пандемията все още далеч не е приключила, от решаващо значение е да се направят практически предложения, които да помогнат на правителството да преодолее продължаващите финансови проблеми.

В страната до голяма степен беше решен огромния жилищен проблем на Турция, като се построиха стотици хиляди къщи чрез Администрацията за жилищно строителство на Турция (TOKI). Тъй като турският промишлен сектор спешно се нуждае от земи и фабрики в различни индустриални зони, би могло да се създаде подобна държавна институция, която да строи и отдава под наем фабрики на бизнесмени. Точно както нуждите на турската армия бяха задоволени от националния отбранителен сектор, всички други държавни институции трябва да задоволяват нуждите си от медицински инструменти и апаратура до научноизследователска и развойна дейност чрез национални частни компании. Като разчита на собствените си ресурси, Турция не само ще увеличи своята независимост, но и ще укрепи всички свързани с нея сектори, осигурявайки заетост и доходи както на бизнесмените, така и на работниците. Тази стратегия следва да се прилага не само като правителствен акт, но и като икономическа мобилизация на национално равнище.

След завършването на огромни проекти в Турция водещите строителни компании трябва да започнат да концентрират енергията си в международния сектор на строителството и промишлеността. Правителството трябва да насочи тези компании да инвестират в Северна Африка, Близкия изток и дори в Съединените щати. Подобна експанзия на частния строителен сектор на Турция към международния пазар ще облекчи и натиска им върху политиката.

Турските бизнесмени трябва да разработят нови икономически модели в нашия регион на влияние, за да използват производствения капацитет на Турция на международните пазари, като например растящия пазар на Северна Африка. Докато китайските продукти стават по-скъпи отпреди, турската промишленост би могла да задоволи нуждите на нашия регион, като увеличи капацитета си за износ в европейските и близкоизточните страни.

Проблемите на Турция във финансовия сектор могат да бъдат решени само чрез укрепване на добре развития ѝ промишлен сектор. Вярвам, че новият икономически път на правителството на партията АК трябва да превърне турската икономика в икономика на производството.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!