на снимката: Борис Джонсън - премиер на Великобритания.

Борис Джонсън беше призован да подаде оставка заради незаконно коледно парти, което се е провело на „Даунинг стрийт“ номер 10 по време на ограниченията от миналата година, пишат от „Индипендънт“.

Лидерът на SNP Уестминстър Иън Блекфорд каза, че министър-председателят е изправен пред „момент на морален съд“ и трябва или да напусне, или да бъде отстранен от партията си.

„Даунинг стрийт умишлено наруши правилата и се подигра с жертвите, които всички сме направили, разбивайки доверието на обществото. Премиерът е отговорен за загубата на доверието на хората. Той вече не може да се занимава с най-належащия въпрос, пред който е изправен островът. Премиерът има задължение. Единственият правилен и морален избор, който му остава: това е неговата оставка. Кога можем да го очакваме?“, каза лидерът на шотландските националисти.

Джонсън обаче отхвърли призива, като каза на депутатите по време на разгорещената сесия: „Ще продължа с работата си и вярвам, че това е правилното нещо, което трябва да направя.

Премиерът обвини опозицията, че се опитва да „размъти водата на събитията, случили се преди година“.

„Ясно е, че този министър-председател отчаяно се вкопчва във властта и нямам какво да кажа на човек, на чиито отговори просто не можем да вярваме… Ако той не подаде оставка, просто трябва да бъде отстранен“., заяви Блекфорд.

Лидерът на лейбъристите Кийр Стармър също разкритикува Джонсън, макар че той не призова премиерът да подаде оставка.

Обвиненията избухнаха във вторник вечерта, след като ITV News разкри видео, показващо моменти от партито.

Джонсън каза, че всички противоепидемични правила са били спазвани по време на празненството, същевременно Даунинг стрийт отрича, че случилото се е парти.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!