Христо Иванов

Приключили са процедурите по номинации за министри в кабинета от страна на Демократична България, съобщи бТВ.

Надежда Йорданова е предложена за министър на правосъдието, името на Божидар Божанов пък беше споменато като пример за експертна фигура, която трябва да заема министерски пост. Неговото име е спрягано за министър на електронното управление. Борислав Сандов пък е вероятната номинация за министър на екологията, като Иванов обясни, че това решение ще се вземе отт „Зелените“.

„Мисля, че при толкова сложна коалиция, политическите лидери трябва да направят крачка встрани. И на трите партии ни предстои процесът по взимане на решение, но нагласата е да участваме с по-скоро експертни фигури.“, заяви Христо Иванов в отговор на въпрос защо той самият е отказал да бъде министър.

В тази връзка Иванов обясни, че както той, така и ген. Атанасов са решили да не товарят така или иначе вече сложната конструкция с твърде голяма политизация.

Попитан какво мисли за предложението на „Има такъв народ“ за външен министър, за който стана ясно, че има несъответствия в биографията, Иванов отказа да коментира.

Лидерът в оставка на „Да, България“ заяви още, че скоро ще бъде постигнато колаиционно споразумение.

„Тази конфигурация ще бъде трудна за действие, тя трудно ще възпроизведе
безпроблемно функциониращо управление, трябва да сме готови за това. Но тя
решава няколко много важни неща. Първо, България най-накрая да има управление.
Второ, това управление да бъде базирано на едно структурирано мнозинство и да не разчита на гласовете на ГЕРБ и ДПС. Това е начинът те да бъдат поставени в „политическа изолация“, защото са носители на най-висока концентрация на корупция. Трето, управлението ще бъде обединено около необходимостта за рестарт
на съдебната власт“, добави той.

Срещи между всички лидери досега не е имало, допълни той. „Това има своята логика, защото всяка една от партиите влиза в преговори, за да даде подкрепата си за мандатоносителя“.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук