Италия коронавирус

Властите в Словакия, където е в сила общонационален локдаун и режим на извънредна ситуация, от 10 декември облекчават социалните ограничения за ваксинираните и преболедувалите COVID-19. Успоредно с това в страната се разработва закон за задължителната ваксинация за упражняващите определени професии, съобщи Словашкото радио..

От петък, 10 декември, за ваксинираните граждани и преболедувалите COVID-19 са отворени всички магазини и храмове в страната. Хората ще могат да ги посещават при условие, че спазват дистанция от 2 метра помежду си. Отказалите да се ваксинират ще имат възможност да пазаруват стоки от първа необходимост и лекарства в намиращите се близо до жилищата им аптеки, хранителни магазини и магазини за домашни потреби.

От 25 декември за ваксинираните и преболедувалите ще възобновят работата си планинските курорти и хотелите. При настаняване гостите ще трябва да предоставят на администрацията на справка за отрицателен тест за коронавирус.

Във връзка със сложната епидемична обстановка властите забраниха посещенията при приятели и живеещи отделно роднини по време на предстоящите коледни и новогодишни празници. Според прогнозите на експертите, ситуацията с ковид в страната може да се подобри в началото на 2022 г. Затова строгите социални ограничения, засягащи предимно неваксинираните и непреболедувалите, няма да бъдат отменени преди 9 януари.

Министерството на здравеопазването съвместно с Министерството на правосъдието подготвят закон за задължителната ваксинация за упражняващите определени професии. Става въпрос за медицински работници, служители в социалната сфера, полицаи, пожарникари и военнослужещи. Властите в страната планират да предоставят финансови поощрения за лица над 60 години, получили трета доза ваксина. На тях ще им бъдат раздавани по 300 евро. По-малки суми ще получат пенсионерите, които имат една или две дози ваксина.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!