Снимка: Fubar News

Тайнственост обгръща скелета от загадъчно същество, изхвърлен на брега на Шотландия, близо до Абърдийн, след като морската буря „Сиара“ удари страната преди ден, пише „Мейл онлайн“. Впечатляващият звяр, намерен след края на бурята, озадачи учените и предизвика вълна от предположения в социалните мрежи. Снимка на съществото бе пусната във „Фейсбук“.

Някои потребители предположиха, че скелета е на делфин, други на косатка, а „рогата“ отпред наведоха трети на дългоопашата акула /alopias vulpinus/, за която се знаело, че навлиза във водите край Британия, макар че не става ясно каква е връзката с рогата.

Морските биолози обаче са резервирани към предположенията и остават озадачени от находката. Професор Дейвид Люсо от университета в Абърдийн заяви, че се нуждае от повече информация, преди да се произнесе. Той каза пред „Мейл онлайн“:

„За нещастие от този фотос не можем да кажем повече от това, че вероятно става дума за някакъв вид кит. Ще имаме нужда от снимки на предната част на и маже би малко да поогледаме, преди да го идентифицираме.“

Объркването около животното не спира хората да разсъждават по темата. Едни продължават да настояват, че то е роднина на косатките и делфините, но забелязват, че опашните прешлени са твърде тънки. Други посочват, че прешлените изглеждат като тези при животните, които плуват с хоризонтални извивки, докато китовете плуват с вертикални.

Има и майтапчия, който писа, че това е Лохнеското чудовище, избягало от езерото си. Той бе опроверган, че Неси не би могло да се адаптира към солената вода.

Един пък „предположи“, че скелетът е на чайка.

„По тези места стават страшно големи! Хора, бъдете предпазливи!“ – призова той.

Споделени бяха и разсъждения, че от това, което се вижда, структурата на гръбнака прилича на тази при праисторическите бронтозаври, с конкретно предположение за диплодок/трицератопс.

Това не е първият път, когато непознато същество повдига въпроса за съществуването на Неси. Чудовището от Лох Нес е местна шотландска легенда, която се корени чак в 6-и век от н. е., откогато датират първите свидетелства за среща с него.

Само през миналата година имаше 18 нови свидетелства за наблюдения на недоказаното същество.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!