ядрени бойни глави, ракети

Съединените щати разчитат на „сериозна“ дискусия за ядрените съкращения с Русия и Китай, заяви съветникът по националната сигурност на Белия дом Робърт О’Брайън. В същото време той отбеляза, че обсъждането на разширяването на Договора за мерки за по-нататъшно намаляване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия (START-3) ще се проведе при затворени врати.

„Съединените щати се оттеглиха от неефективния Договор за ракетите със среден и по-малък обсег (ДРСМО), което се комбинира с инвестицията на президента в министерството на отбраната и може да доведе Русия и дори Китай до масата за преговори за сериозна дискусия относно намаляването на арсеналите от ядрени оръжия през следващите месеци“, каза той пред Атлантическия съвет във Вашингтон.

О’Брайън добави, че Русия и САЩ, за разлика от Китай, са заинтересовани от преговорите за контрол на оръжията. Той изрази надежда, че ако бъде постигнат напредък в преговорите с Москва, тогава Китай ще бъде „подложен на натиск“ и Пекин ще се присъедини към текущите усилия.

След разпадането на ДРСМО повечето експерти виждат START-3 като последна пречка пред развихряне на нова ядрена надпревара. В известна степен такаве вече тече, след като руският президент Путин обяви пробив в областта на хиперзвуковите оръжия и създаването на хиперзвукови ядрени ракети, а Тръмп разкри, че още в началото на мандата си е заповядал модернизация на американския ядрен арсенал, която прерасна в амбициозния план за разработка на нови стратегичски ракети и тактически глави с малка мощност, които особено притесняват експертите, защото може да свалят ниско психологическия праг за ограничена употреба на ядрено оръжие.

САЩ обявиха още, че след година ще имат своя хиперзвукова ракета, а президентът Тръмп наскоро съобщи, че страната му има много „свръхбързи“ ракети, които достигат целта между 4 и 7 пъти по-бързо от „обикновените“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!