лекарство коронавирус Merck ЕМА

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) може да започне преглед в рамките на няколко дни на перорално лекарство за COVID-19, произведено от американската фармацевтична компания Merck.

От Меrck заявиха миналата седмица, че е доказано, че лекарството молнупиравир намалява хоспитализациите с 50 процента, доближавайки мечтата за лечение на пандемията от коронавирус с обикновено хапче.

„Това, което мога да кажа, е, че наистина ще обмислим дали да започнем преглед на това съединение през следващите дни“, каза пред журналисти Марко Кавалери, ръководител на стратегията за ваксини в Европейската агенция по лекарствата.

Кавалери каза, че базираната в Амстердам агенция е била наясно с някои „най-добри резултати, които компанията съобщава“ за новото си лекарство. Merck заяви в петък, че планира да подаде заявление до FDA на САЩ и други регулаторни органи по света за лекарството. Според компанията резултатите от изпитването на 770 пациенти показват, че няма смъртни случаи сред пациентите, получили лекарството, в сравнение с осем смъртни случая в групата на плацебо.

При ускорен преглед ЕМА може да забърза одобренията на лекарства, като изследва данните за безопасност и ефикасност при тяхното публикуване, вместо да чака, докато не бъде подадено официално заявление за разрешение от производителя.

Одобрението може да отнеме няколко месеца

Хапчето на Merck е приветствано като възможен пробив, тъй като досега терапиите на коронавирус – които лекуват болестта, за разлика от ваксините, които я предотвратяват – досега са били прилагани интравенозно. Междувременно EMA дава надежди, че усилващите дози ваксини могат да предложат дълъг период на защита срещу коронавирус. Агенцията в понеделник разреши трета бустер доза на ваксината Pfizer/BioNTech за хора на възраст 18 и повече години, шест месеца след първоначалните им две инжекции.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!