кола

Това мнение не е резултат от черната завист на онези, които не могат да си позволят скъпа кола, а заключението на експерти, които недвусмислено казват: шофьорите на престижни автомобили са най-калпавите водачи.

Изследователи от Университета в Невада помолиха доброволци – двама мъже, чернокож и бял, и две жени, да преминат през улицата на пешеходна пътека, а учените заснели видео. При анализиране на резултатите се оказа, че колкото по-скъпа е колата, толкова по-малко доброволно шофьорите забавят, като приоритет се дава на белия мъж и жена.

Според учените това поведение на водачите се обяснява с „фалшиво чувство за превъзходство над пешеходците“.

„Откъснатостта и намалената способност да възприемат чувствата на другите, съчетани с нарцисизъм и усещане за вседозволеност сред шофьорите на скъпи автомобили водят до липса на съпричастност към пешеходците“, заключават авторите на изследването.

Връзката между цената на автомобила и характеристиките на личността на водача също се потвърждава от финландците, които също стигнали до извода, че собствениците на скъпи автомобили най-често са „упорити, неприятни в комуникацията и безразлични към другите“.

„Убедих се, че хората, които най-често преминават на червената светлина, не позволяват на пешеходците да пресичат и като цяло се държат опасно на пътя – това обикновено са шофьори на скъпи и бързи немски коли“, заяви авторът на проучването Ян-Ерик Лонгквист от Хелзинкския университет.

Но в същото време той признава, че успели граждани често избират и скъпи модели.

„Такива хора като правило са уважавани в обществото, амбициозни и добре организирани“, казва Лонгквист.

По думите му тези хора се грижат за себе си,“ за своя комфорт, здраве и безопасност и това обяснява избора им на скъпи и престижни марки“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук