кириякос мицотакис
На снимката: гръцкият премиер Кириакос Мицотакис

Важното споразумение, подписано между Турция и Европейския съюз през 2016 г. за ограничаване на нелегалната миграция в блока през Гърция, се срина заради тактиката на Анкара, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в интервю за Cи Ен Ен.

„В момента, нека бъдем честни, споразумението е мъртво – каза Мицотакис – И то е мъртво, защото Турция реши изцяло да наруши споразумението заради случилото се в Сирия.“

Мицотакис посочи „съзнателен опит на Турция да използва мигранти и бежанци като геополитически пешки, продължавайки да насърчава собствените си интереси“. Мицотакис също така каза, че хората, преминаващи в Гърция, не са от Сирия, а живеят в Турция от дълго време и се подпомагат от турски органи.

„Те систематично помагат, както на сушата, така и в морето, хората в усилията им да преминат в Гърция – каза Мицотакис – Европа няма да бъде изнудвана с този проблем от Турция.“

Мицотакис призова турския президент Реджеп Ердоган „да спре да бъде подбудител на фалшиви новини“, имайки предвид „напълно неверни твърдения за случващото се на границите“.

„Ние не сме тези, които ескалират този конфликт, но имаме пълно право… да защитим нашите суверенни граници. Успяхме да го направим и ще продължим да го правим в бъдеще“ – каза премиерът.

На въпрос на разпространението на коронавируас, Мицотакис каза, че е важно да се обмисли как „фискалната политика може да ни помогне да облекчим натиска върху растежа, който неизбежно ще възникне в резултат на това“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!