Бариш Теркоглу /снимка: Хюриет/

Турските власти арестуваха най-малко осем журналисти тази седмица при подновена репресия срещу медиите. Бариш Теркоглу, главен редактор за издание на критични новини OdaTV, беше арестуван в петък заради информация, отразяваща погребението на турски офицер от разузнаването, който загина в Либия. Директорът на новините на OdaTV Бариш Теркоглу и журналистката Хюля Килинч бяха арестувани заради същата публикация в сряда.

Свободата на печата в Турция отбеляза рязък спад през последните години при правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган и страната се превърна в държавата с най-много журналисти зад решетките в света, като често срещани са продължаващи година задържания по време на следствие.

Репортерът Равин Стерк от прокюрдския новинарски сайт Rudaw и операторът Мехмет Сирин Акгюн бяха задържани за „заснемане на поле на действия на армията“ при отразяване на хилядите бежанци на гръцката граница в най-западната провинция Одрин в Турция. По-късно Акгюн бе освободен, докато задържането на Стерк беше удължено два пъти и той беше преместен в Анкара.

В петък Стерк беше обвинен в терористична пропаганда в полза на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), като съдът цитира публикациите му в социалните медии като доказателство.

Междувременно редакторът на вестник „Йени Яшам“ Ферхат Челик, главният редактор Айдън Кесер и редакторът Семиха Аланкуш бяха призовани в съда в петък, но бяха освободени по-късно през деня.

Актьорът Тургай Йълдъз, известен с видеоклиповете си за политическа сатира, също беше призован за разпит.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!