българите гласуват
На снимката: Кольо Колев

Социологът Кольо Колев е роден през 1956 г. Завършил е психология в СУ „Св. Климент Охридски“. Специализирал е социална психология и социология. През 1994 г. учредява частната агенция „Медиана“, която оглавява до днес.

Как оценявате политическото решение на Слави Трифонов да предложи кабинет без да се консултира с останалите партии, при положение че той едва ли ще събере повече от 64-65 мандата?

Най-малко това лъха на откровена наглост и съвсем естествено може да се предвиди елемент на лъжа. Поради простата причина, че ако ти имаш толкова депутати, той има недостатъчно за съставяне дори на правителство на малцинството, би следвало най-малкото да водиш преговори с други политически формации, да обсъждаш програмата на политиките, които искаш да водиш, да търсиш съгласие за тези политики.

Нищо подобно не се случва тук. Директно се заявява: eто това е правителството като слънце, хайде сега да видим кои са добрите и кои са лошите. Едва ли не някаква форма на рекет спрямо останалите партии на промяната. Казах, преди малко че това говори за лъжа. Или ти лъжеш, че искаш да съставиш правителство или си просто прекалено политически инфантилен.

От тук остават следните възможности щом предприемаш такъв ход – или имаш скрита договорка с някои други политически формации, които да ти създадат мнозинство и възможност да се състави кабинет, или пък просто Слави Трифонов не иска да управлява.

Захапал е прекалено голяма хапка и сега се опитва да я изплюе, като същевременно се старае да не се изложи. Другата вероятност е, че иска да състави някакво временно правителство, един временен парламент да свърши набързо някаква работа и същевременно да бяга, защото такова правителство няма как да е бъде трайно. Четвъртата възможност е политическа  инфантилност, съчетана с голяма доза скептицизъм.

Всички партии засега отказаха да подкрепят Трифонов и това го поставя в странна позиция. Има ли някакъв шанс той да състави правителство с партиите на протеста или с партиите на статуквото?

Почти никакъв шанс няма да състави мнозинство. Той до голяма степен неглижира партиите на протеста. Ако те се съгласят на такова нещо все едно плюят върху хората които са гласували за тях. За тях гласуват хора, които разчитат на тях, те не искат да гласуват за Слави Трифонов.

Дали може да състави правителство с подкрепата на ГЕРБ или ДПС? Донякъде е възможно но това ще делигитимира ИТН и това управление и не би могло да се конституира и да се задържи. Аз мисля че то ще бъде много бързо пометено, независимо от чия страна има подкрепа.

Така че шансовете не са добри. Този ход е много окончателен, след него няма възможност да се мисли за компромис или отстъпление, защото Слави беше изключително категоричен и нагъл.

Бяга ли Трифонов от отговорност?

Да, точно това прави. Това е второто му бягство от отговорност. Първият път той имаше много по-сериозни възможности да състави правителство на малцинството.

Още повече, че тогава и ДПС и БСП бяха казали че е възможно да го подкрепят.

Тогава, ако си спомняте той каза: Не, отиваме на нови избори. Добре отидохме на нови избори. Сега г-н Трифонов по същия категоричен начин де факто казва няма да правим правителство, ако трябва ще отидем на нови избори.

На пресконференция вчера Корнелия Нинова обяви, че е склонна да предложи  правителство. Според вас има ли вариант БСП да сформира правителство?

Не няма абсолютно никакъв шанс БСП да състави правителство. Това е просто PR ход. Слави Трифонов заедно с  ГЕРБ имат от порядъка 128 депутата,. При това положение всяка друга форма на коалиция ще е малцинствена.

Още повече, че останалите играчи като „Демократична България“ и „Изправи се ! Мутри вън!“ едва ли ще са прекалено склонни да участват в нещо такова. В момента изложението на Корнелия Нинова има изключително малко значение, след това съкрушително вече поражение.

Историята не познава случай БСП да има толкова малко депутати.  При това положение на дневен ред стои въпросът с оставката на г-жа Корнелия Нинова, която очевидно води партията към дълбините.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!