Европейската космическа агенция

В интервю за БНР, директор на Института за космически изследвания на БАН Георги Желев, заяви, че България е в предприсъединителен период за приемане в Европейската космическа агенция. Според ученият той ще продължи около 5 години.

„В сегашните времена всичко е възможно, необходимо е политическа воля и финансови средства, но ако искаме като членове на Европейския съюз да използваме възможностите на Европейската космическа агенция за обучение на астронавти, е необходимо ние да станем първо пълноправни членове на тази агенция и след това български граждани могат да кандидатстват за работа в агенцията“, каза Желев.

Той коментира предложението на лидера на партия „Има такъв народ“ Слави Трифонов да изпрати български астронавти в космоса, заедно с астронавт от Северна Македония.

Според него би трябвало да се направи разграничение между изпращането на астронавти за научни изследвания и полет до космоса с цел туризъм.

„Астронавти също можем да пратим, но това изисква не само физическа подготовка, но и научна програма, научни задачи, които те трябва да изпълнят“.

Европейската космическа агенция досега е одобрила 36 проекта, от тях 13 са спечелени от Института за космически изследвания на БАН.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук