Слави македонец Космоса
Слави Трифонов

След като днес шоуменът Слави Трифонов, председател на ПП „Има такъв народ”, изненада хиляди българи с невижданата стъпка да предложи непознати и спорни лица за министри на правителство на малцинството с помощта на около 65 депутати, той сбъдна най-голямото желание на своите избиратели и обеща да изпрати един северномакедонец в Космоса заедно с двама българи.

От изказването  на Слави, което за разлика от станалите традиционни за него постове във Фейсбук, беше изключително обширно, все пак не стана ясно дали космонавтите ще имат задачата да водят преговори за влизането на Северна Македония в ЕС, а идеята за Космоса е ново виждане за „неутрална земя”. В тази връзка обаче Слави не уточни дали лицето ще бъде знакова политическа фигура. Ако това все пак се реши, очевидно е, че след като Радев вече повози президента на РС Македония Стево Пендаровски със самолет, ред ще бъде на премиера Заев.

Макар не и на висотата на предложението за Космоса, принизявайки се само до земни дела, Слави обяви, че сред приоритетите му ще бъдат построяването на детска болница, купуването на хеликоптери и изграждането на достатъчно детски градини (като последното засяга основно София). Макар това да не са маловажни проблеми, все пак той не спомена нищо за цялостна реформа на здравеопазването, от която, както стана пределно ясно на всички, има спешна нужда.

След като по време на 45-ото Народно събрание Слави не успя да изпълни обещанията си за въвеждане на мажоритарна система и 1 лев партийна субсидия, този път той премахна идеята за мажоритарните избори, но за да компенсира за това, посочи, че ще бъдат закупени до 1 милион таблети за образователната система. Отново – хубава идея, която би помогнала за въвеждането на българската образователна система в 21 век, но трябва да признаем, че това едва ли би се случило без цялостна образователна реформа.

Дигитализация на администрацията, прекратяване на корупционните практики и приватизация на ББР съобщи още Трифонов, без да казва и дума за съдебна реформа…

Това обаче изобщо не е важно. През последните 12 години България чакаше изключително търпеливо да стане енергиен хъб на Балканите. Не стана. Очевидно следващите 12 години ще чакаме да разберем кой точно северномакедонец ще пратим в Космоса.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!