На снимката: Кольо Колев

Социологът Кольо Колев е роден през 1956 г. Завършил е психология в СУ „Св. Климент Охридски“. Специализирал е социална психология и социология. През 1994 г. учредява частната агенция „Медиана“, която оглавява до днес.

„Медиана“ излезе с ново изследване, според което „Има такъв народ“ на Слави Трифонов изпреварва ГЕРБ. Свидетели ли сме на ново политическо чудо, при което един политически дилетант сменя друг?

Първо, не е сигурно, че това ще се случи. Защото, да, това показват данните от изследването. Но огромната маса от избирателите на „ИТН“ са млади хора под 30 години. Които са най-нестабилната и несигурна избирателна група. Хора, които слабо се интересуват от политика. Които често пъти предпочитат да отидат да направят нещо по-приятно от това да отидат пред урните. Които ще ходят на море. Така че, далеч не е сигурно, че заявените намерения в изследванията ще се реализират.

Наистина, в изследването ИТН са с около 3% над ГЕРБ. Дали това е смяната на един политически дилетант с друг – по-скоро това е смяна на една политическа илюзия с друга политическа илюзия. Нека не забравяме, че Бойко Борисов беше приблизително същия феномен, както Слави Трифонов. Той дойде на вълната – „никой нищо не е направил“, „всички са гадове и маскари“. В резултат на което, имахме едно управление, което сега се отрича по абсолютно същия начин от Слави Трифонов. Големият проблем тук е, че зад този общ лозунг „дай да изхвърлим боклука“ не се привижда нищо друго конкретно. Не се привижда политика – конкретна насока, конкретни стъпки. Извън общо методологическото, да въплъти в живо дело волята на суверена. Само че тази воля беше изразена преди пет години и далеч не е сигурно, че тя е същата както сега и дали хората биха подкрепили точно това нещо, което им се предлага.

Очаквате ли партиите на протеста – „Изправи се.БГ“, „Демократична България“ и „ИТН“ да направят правителство и около какви програмни цели би се обединило то за идните години?

Това е големият проблем. Около какви идеи, около какви цели, около каква посока ще има възможно обединение. Както казах, „ИТН“ са издигнали несистемността до нови висоти. Несистемните партии в Западна Европа все пак формират някаква програма, някаква нова алтернативна система. „ИТН“ като че ли тотално се е отказала от формиране на каквато и да било система и в този смисъл няма идея за политика. Тогава, около какво ще се обединят, освен около идеята, че ние сме хубавите и „ще изхвърлим боклука“. Така че е много трудно да се отговори на въпроса около какво ще се обединят. Още повече, че едно такова обединение, разбира се, малко или много е фалшиво. Поради простата причина, че те, едва ли не, се обявяват за антисистемните партии, въпреки че в тях има много представители на предходни правителства, и по-специално на ГЕРБ. Отхвърлят идеята, въобще, за коалиция и с БСП и потенциално с ДПС и практически с всички други. Така че – да, те вероятно ще се опитат да съставят правителство на малцинството, тъй като резултатите към момента показват, че те няма да имат мнозинство. С идеята – това сме ние, ако искате да ни махнете, махнете ни. С което, да прехвърлят отговорността върху другите политически партии – върху БСП, ДПС, ГЕРБ.

Очаквате ли, че ГЕРБ, ако останат в опозиция, ще продължават да се държат все така деструктивно и в крайна сметка разрушително за държавността?

Това е тяхна запазена марка. Когато загубиха властта през 2013 г., те се държаха по абсолютно същия начин. Вижте, ГЕРБ не е идеологическа партия. Тя е партия на властта. И загубата на власт, за тях се отразява пагубно. И единствената възможност, която те виждат е наистина да се държат деструктивно. В случая, обаче, това няма да им помогне.

Все пак, и то във висша степен, те са писнали на целокупния избирател. В резултат, всяко обвинение, което се отправя към ГЕРБ сега влиза като нож в масло. Аргументите, че ги гонят, че има реваншистки настроения, абсолютно не работят. Така че, да, това е поведението на ГЕРБ и такова ще го наблюдаваме и занапред.

И няма как да не Ви попитам за мнението Ви за служебното правителство. Отговаря ли то на очакванията на гражданите или надвишава правомощията си, както често го обвиняват напоследък?

Общественото мнение е подчертано позитивно спрямо служебното правителство. Ако ще правим и разлика между управлението на Бойко Борисов и настоящето служебно правителство, позитивите са изцяло и тотално на страната на служебното правителство.

В този смисъл, това, което то извършва, като ревизия на предишното управление, много допада на огромната част от избирателите, които виждат най-накрая опит за връщане към нормалността, а не някаква форма на възмездие и предизборни заигравки.

Моето лично мнение е леко двойствено. От една страна аз одобрявам голяма част от техните действия, допадат ми голяма част от съответните министри. Но все пак имам известни възражения и съмнения. Особено що се отнася до уволнението на проф. Кантърджиев, което беше, според мен, груба грешка. Висят известни съмнения и по въпроса за шефа на НАП, Агенция „Митници“ и всякакви такива, но се надявам това да бъде изчистено.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!