Ебрахим Раиси
на снимката: Ебрахим Раиси

Ебрахим Раиси спечели 62% от гласовете на избирателите, сочат първоначалните данни от преброяването на бюлетините.

Настоящият президент Хасан Рухани заяви по-рано, че вече има победител, без да назове името на Раиси.

„Поздравявам хората за избора им“, каза Рухани. „Официалните ми поздравления ще дойдат по-късно, но знаем кой е получил достатъчно гласове на тези избори и кой е избран“, каза той.

Другите двама ултраконсервативни кандидати – Мохсен Резаи и Амирхосеин Газизаде-Хашеми поздравиха специално Раиси.

„Поздравявам … Раиси, който е избран от народа“, каза Газизаде-Хашеми, цитиран от иранските медии.

В свой пост в Туитър Резаи написа, че се надява Раиси да изгради „силно и популярно правителство, което да реши проблемите на страната“.

Единственият реформатор в надпреварата – бившият управител на централната банка Абдолнасер Хемати, също отправи в Туитър своите поздравления към Раиси.

На изборите за президент на Иран са гласували 28,6 млн. граждани, съобщи ръководителят на щаба по провеждане на изборите Джамал Орф. Според първоначалното преброяване за Раиси са гласували 17,8 млн. души.

Санкциониран от САЩ

Ебрахим Раиси е суров критик на Запада. Той е обвиняван от критици за нарушаване на правата на човека в продължение на десетилетия – твърдения, които защитниците му отричат. Заради тези обвинения той е обект на американски санкции. Раиси е назначен от Хаменей на високопоставената длъжност шеф на съдебната власт през 2019 г.

Изборите идват в критичен момент. Иран и шест големи сили водят преговори за възобновяване на ядреното споразумение от 2015 г.

По време на предизборната си кампания Раиси не предложи подробна политическа или икономическа програма, но подкрепи връщането на ядреното споразумение, като това, от своя страна, ще доведе до облекчаване на американските санкции, които смазаха икономиката на страната.

Важно е обаче да се уточни, че Хаменей, а не президентът, има последната дума по всички държавни въпроси като външната и ядрената политика.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!