Кольо Парамов
на снимката: Кольо Парамов

Олигархията в България спъва влизането на страната в еврозоната по най-различен начин, защото не желае действията й да попаднат в полезрението на европейския финансови контрол, което неминуемо ще стане, ако страната ни беше член, заяви в интервю за „Дебати.бг“ финансистът Кольо Парамов.  Той вижда влизането на България в еврозоната като фундаментална задача, върху успеха на която ще се гради бъдещето на България през следващите години. Парамов подчерта, че от 2010 година умишлено са пропуснати много добри възможности за крачки напред в тази посока.

„Фундаменталният, големият, стратегическия проблем за доходната политика в България, за изсветляване на много от парите и преводите, които се  правят към офшорните зони, всичко онова, което бе заметено под килима, скрито и в парадоксален план представено като някакви мними спестявания, легитимирани впоследствие, десетки милиони по отношение на собственост,  огромни палати, излишни хотели и тем подобни – всичко това е голямата отговорност, което при всички положения трябваше да бъде ясно и точно обявено. Бях убеден още януари 2010 година, че първата и най-важна задача ни беше да  подадем документи за еврозоната. Цели 10 години изпуснахме много силни моменти, в които трябваше да направим всичко възможно да регламентираме тази ситуация. Олигархията не позволи. Тя искаше пълна свобода, превърнала се в свободия, която да организира система на гарантирано изнасяне на пари в незаконен план… Тези, които успяха чрез приватизационни механизми в България, чрез подла хитрост и чрез вземане на пари от разни търгове и всякакви други подобия в страната през последните 30 години, изнесоха своите пари по незнаен, недържавнически регистриран и всякакъв друг начин, днес осъзнават, че в един момент тези средства стават непотребни за тях и техните семейства и те не могат да намерят успешната легитимация, ако ние сме в еврозоната“ – категоричен бе финансистът.

Парамов бе категоричен, че „на тази опера трябва да се сложи край“ и че страната ни не може да продължава по този път. По думите му надеждата за България е членството в Еврозоната и Банковия съюз със съответните им контролни механизми.  Само така България може да се нареди сред държавите „с европейски манталитет и с европейска взискателност към контролиращите финансите“.

Цялото интервю с Кольо Парамов очаквайте по-късно в „Дебати.бг“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук