Европейски бюджет

Лидерите на Европейския съюз започнаха процеса на одобрение на безпрецедентен стимулиращ пакет за разрушените от коронавируса икономики. Те осъзнават, че трябва бързо да предоставят помощ, но въпреки това остават разделени относно крайния размер на пакета и сроковете.

27-те национални ръководители започнаха във видеоконференция обсъждането на  възстановяването на блока, който е загубил над 100 000 живота от COVID-19 и е изправен пред безпрецедентен икономически спад, застрашаващ неговата стабилност и глобално положение.

Обсъжда се следващият бюджет на ЕС от около 1,1 трилиона евро за периода 2021-27 г. и прикачен фонд за възстановяване от 750 милиарда евро, които да дойдат от исторически заем от страна на Европейска комисия срещу държавните гаранции на старните от ЕС.


„Това не само помага на икономиките на страните, които бяха най-силно засегнати от вируса. То е и в подкрепа на страните, чиито икономики косвено бяха ударени силно поради блокирането“, каза ръководителят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен във видеоизявление, публикувано преди началото на срещата.


Помощта трябва да се предоставя главно сред най-засегнатите страни като Италия и Испания, но все още много разногласия трябва да бъдат преодолени, преди да се стигне до необходимото единодушно споразумение. Длъжностни лица и дипломати очакват, че сделка може да бъде постигната през юли.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук