Кольо Парамов
На снимката: Кольо Парамов

Кольо Парамов е български финансов експерт и политик. Завършил е „Икономическа география“, „Философия“ в СУ „Климент Охридски“ и „Международни икономически отношения“ в УНСС. Народен представител от парламентарната група на БСП в 36-то Народно събрание. Бил е зам.-директор на „Горубсо“ – Златоград и главен ревизор на БНБ. Парамов е бил и съветник на премиера Бойко Борисов.

Като бивш главен ревизор на Българка народна банка(БНБ) как си обяснявате, че стана възможно да бъдат изтеглени 60 млн. лв. за един ден от футболен съдия и може ли редови гражданин да си позволи да направи същото, ако има парите в картата си?

Навремето това беше почти невъзможно, но след хиперинфлацията се появиха такива варианти. Имаше няколко опита за теглене на големи суми пари. От двадесет години насам това е сериозен прецедент и нещо, от което трябва да си направим сериозни изводи.

Случилото е свързано с малката обвързаност с отговорност. С това може да си обясним и безконтролно изнесените пари в чужбина, в офшорни сметки, в които нито БНБ има надзор нито органите, които засичат движение над 10 000 лв., да не говорим за над 10 000 евро или долари.

Това е един от многото прецеденти, които тихомълком се реализират в България. В друга държава от ЕС това е невъзможно. Неслучайно още 2015 г. настоятелно предлагам да се въведе специален режим по отношение на действията на финансовото разузнаване, за да може този режим да бъде безкомпромисен. Олигархията обаче възпрепятства това и недопусна осъществяването на този режим.

Ако бяхме станали членове на еврозоната, при всички положения този режим нямаше да се практикува. Щеше да има пълна отговорност и тези 51 млрд., насочени към 4300 офшорни компании нямаше да са преведени. Схемата за износ на пари нямаше да я има. Отговорността щеше да е коренно различна от гледна точка на принципите и проследяването на самите преводи. Всички онези пари, които  бяха изнесени, без знанието на държавата, щяха да бъдат подложени на контрол. Едни щяха да са  задържани, други конфискувани и т.н.

Можем ли да кажем защо БНБ, търговските банки и ДАНС не са реагирали на тегленето в брой на такава голяма сума?

В момента можем да правим само различни тълкувания, но не можем да знам дали тази практика е свързана с други, нито дали е еднократна. Ако практиката е била реализирана и преди това и някой си треньор слага в една торба 54 милиона или закарва в банките 5-6 мними собственици на фирми, а те ги изтеглят и му го дават, това ще значи пълен хаос. Хаос от гледна точка на системата, която трябва да бъде подложена на железен контрол.Този хаос въвежда и други понятия, касаещи цялата бездържавност. Силата на бездържавността не може да се утвърди, ако някъде по вертикала има прекъснато влияние. В случаи такъв прекъсвач няма. Няма орган, който директно да блокира тези действия.

Вчера се разрази известен спор за това – прокуратурата или МВР е открила уж мистериозния теглител на огромни суми брой. Кой и защо според вас намери извършителя на това деяние?

Всяко деяние, което има посредствена връзка от гледна точка на документация, няма начин да се разкрие. Банките са институциите, в които, при добро желание, всичко може да се разкрие в рамките на двадесет и четири часа. Знаете, че те съдържат всички документи на изрядните платци и получатели. Този перфектен модел на отчетност не може да бъде скрит. Не е важно кой е констатирал случая и дали това е прокуратурата или самите банки. Явно някой е прекъснал линията. По-големият въпрос е друг и той е дали тази практика е била валидна и колко плащания са направени в този порядък във времето, както и дали всички замесени хора са действали като организирана престъпна група или са реализирани по отделно подобен вид плащания многократно и това е било честа практика.

Със сигурност няма банка в Европейския съюз, която да изплати такава сума в брой. Защо нашите банки позволяват това да се случи? Не е ли това още една причина да искаме да влезем в еврозоната и да бъдем под контрола на Европейската централна банка (ЕЦБ)?

Виждате какво мотане е. Още от 2014 г., когато започнахме да твърдим, че регулярността на банковия контрол в страната е поставен под съмнение, пет човека в страната взеха решение и фалираха КТБ. Фалирането на Корпоративна търговска банка беше най-наглата и най-безсмислена антидържавна операция. Чрез този фалит се преследваше и условието страната ни временно да не бъде допусната до еврозоната. Това е фундаменталната развръзка на проблема. Чрез фалита на КТБ се наруши банковото спокойствие и равнопоставеността в България. По този начин не се даде възможност на правните инструменти, които ползваме за кандидатстване пред ЕС, да бъдат доказани от начало до край. Започна допълнителна проверка, в която се загубиха близо 7 млрд. лв. до сега. Предстои да бъдат загубени още не по-малко от 4-5 млрд.

От гледна точка на съдържателния план изправихме на нокти цялата държава. Дали е възможно да влезем в еврозоната, за да има контрол над олигархията и обратно. Олигархията нямаше никакъв интерес България да влиза в там, защото съпътстващият контрол на Европейската централна банка щеше да прекрои отговорността. Така олигарсите нямаше да могат да трупат ресурси, които да превеждат в Панама и на Британските острови.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук