Московският вестник „Комерсант” публикува статия, от която става ясно, че има възможност цените на газта за България да паднат рязко.

Според информацията, руският „Газпром” се готви да преразгледа ценовите параметри на договора си с България. Досега цената на газа е вързана със стойността на петрола. „Газпром” обмисля дали това да не се промени и вместо това да бъде използвана индексацията на основата на западноевропейските хъбове.

Анализатори смятат, че това може да доведе до спад на цената на газта за България с над 50% – до 140 долара за 1 000 куб. метра.

При всички положения „Газпром” ще трябва да преразгледа формулата на цената заради антимонополното разследване на Европейската комисия.

„Комерсант” отбелязва, че освен това, България ще може да получава газ от Азербайджан, а също и втечнен природен газ от световния пазар.

Газпром експорт“ може да промени формулата на цената в дългосрочния договор с „Булгаргаз“, заявяват пред „Комерсант“ източници, запознати с хода на преговорите.

По-рано тази седмица „Булгаргаз” съобщи, че се надява до края на февруари да приключи преговорите с „Газпром експорт“, което ще позволи значително намаляване на цената на синьото гориво за България.

Източниците на вестника потвърждават напредналия стадий на преговорите. Според някои от тях става въпрос за смяна на индексацията в договора.

В текущите условия, когато цените в хъбовете в Европа са паднали почти до 100 долара за 100 куб. м, смяната на индексацията действително ще доведе до намаляване на цената за България. От „Газпром експорт“ отказват коментар по въпроса. Преразглеждането на договора е по инициатива на София.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!