Владимир Зеленски
на снимката: Победителят в първия тур на президентските избори в Украйна Владимир Зеленски

Европа с огромно любопитство следи изборите в Украйна, защото се появи един напълно нетрадиционен политик – комикът Владимир Зеленски. Той, подобно на събрата си Бепе Грило в Италия, печели симпатиите на обикновените хора, но, точно както него, няма никакъ управленски опит и подготовка. Двата големи въпроса, които си задават политическите анализатори, са дали той ще може да управлява адекватно най-обширната държава в Европа и дали ще върне Украйна в орбитата на Русия.

Данните от екзитполовете свидетелстват за стабилно лидерство на популярния телевизионен комик, но новобранец в политиката Владимир Зеленски на първия тур от президентските избори в Украйна. По ирония, резултатите ще бъдат обявени до края на деня днес – на 1 април – Денят на шегата. Още в началото на впускането си в президентската надпревара Зеленски беше видимо доволен от тази новина: „1 април за мен е невероятна дата. За мен, клоуна. Да победя. Нали все пак съм клоун?”.

Тези двусмислени фрази, иронията и постоянното намигване към аудиторията са главното оръжие на актьора. Зеленски с лекота надмина в предизборната кампания многогодишни фаворити за президентския пост – сегашния президент Петро Порошенко и бившата премиерка Юлия Тимошенко. Но как се случи това?

Как комикът стана кандидат за президент

41-годишният Владимир Зеленски е енергичен мъж със среден ръст и леко дрезгав глас. Син е на университетски преподавател и професор от Крив Рог – промишлен център в югоизточна Украйна. Прави кариера от обикновен училищен „клоун” до най-известния и успешен комик в страната.

Завършва специализирано училище с обучение на английски език и мечтае да постъпи в Московския  държавен институт по международни отношения. За това разказва самият той в няколко интервюта. В последствие обаче решава да завърши право в университета, където преподава баща му.

Владимир Зеленски
Владимир Зеленски

През 90-те Зеленски започва да се появява в руското комично предаване КВН (Канал на веселите и находчивите), излъчващо се по държавната телевизия Первый канал. По онова време той живее главно в Москва. В крайна сметка обаче заради разногласия с телевизионния водещ Александър Масляков Зеленски се връща в Украйна.

В началото на новото хилядолетие започва и възходът в комедийната му кариера. Неговата страст е политическата сатира. От тогава вече почти 20 години той и неговият екип се шегуват с украинския политически елит. Наричат себе си „Студия Квартал 95” на името на един от районите в родния му град Крив Рог.

Освен сценични шоута колективът прави и комедийни сериали. В един от тях Зеленски е в ролята на учител по история, който след това става президент. Сериалът се казва „Слуга на народа” – това име дава Зеленски и на своята партия.

Критиците виждат у него несамостоятелна политическа фигура и говорят за вероятен съюз между него и крупния бизнесмен Игор Коломойски от Днепър. Според някои анализатори целта на този алианс е да попречи на преизбирането на Порошенко.

Зеленски обяви кандидатурата си в новогодишната нощ от ефира на телевизионен канал, по който се излъчват и неговите предавания и филми. Заради краткото изявление на Зеленски беше преместено новогодишното поздравление на президента Порошенко, което веднага беше прието като предизвикателство към държавния глава.

Известно е, че между Порошенко и Коломойски неотдавна имаше конфликти най-вече в сферата на нефта и банките. Зеленски и Коломойски обаче отричат между тях да има политическо сътрудничество.

Какво обещава Зеленски

Доскоро Зеленски отричаше да има амбиции да става президент. В интервю от 2016 г. той каза, че всеки трябва да се занимава със своите дела и назова политиката и управлението на държавата сложна сфера, която той не разбира.

Сега Зеленски очевидно вижда ситуацията по друг начин и се занимава именно с това, което неговите опоненти и наблюдателите наричат „чист популизъм”. В своята пълна с хумор предизборна кампания той обещава на Украйна „мечти” – държава без корупция, с високи заплати и пенсии, бърз интернет и добри пътища.

Владимир Зеленски
Владимир Зеленски

Сред обещанията му влиза и „повече народовластие”, т.е. повече референдуми, справедливост и безопасност. Кандидатът дава заявки да сложи край на конфликта на Изток, но за начина по който ще го направи новопоявилият се политик говори малко. „Само чрез преговори”, каза Зеленски по време на едно от малкото си изявления в телевизионни ток-шоута. Явно той избягва този формат, за да не проличат слабите му знания в политиката, предполагат анализатори в Киев.

Последствие от разочарованието в политиката

Успехът на Зеленски изглежда неочакван, а една от причините е, че той олицетворява обратното на мейнстрийма в украинската политика. Той говори основно на руски и представлява преди всичко рускоезичното население в източна и южна Украйна.

В предаванията му от последните години се наблюдаваше остра сатира срещу прозападните политици, например бившия президент Виктор Юшченко, докато срещу проруския Виктор Янукович бяха насочени доста по-внимателни шегички. Освен това Зеленски окарикатуряваше украинския патриотизъм, макар и почти незабележимо, между редовете.

Наблюдателите обясняват успеха на Зеленски с огромната нужда на украинското общество от нови лица в политиката. Кандидатът комик привлича на първо място младите избиратели, които го познават и се забавляват на шегите му. Към това сочи и лексиката му – думите, които използва като че ли целят да подчертаят близостта му към младите хора и да го дистанцират от професионалните политици.

Типичните избиратели на Зеленски много приличат на 31-годишния Андрей – ИТ експерт от провинциален град в Източна Украйна.

„Изглежда той е единственият кандидат, способен да направи промяна в положителна посока”, казва Андрей, който е разочарован от Порошенко и няма доверие на Тимошенко.

Андрей се определя като украински патриот, но се интересува слабо от политика. От Зеленски той очаква преди всичко борба с корупцията, която според него е „по голяма от преди” настоящият президент да дойде на власт.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!