Николай Денков
На снимката: акад. Николай Денков

„Тази кандидатура е обречена“. Това каза пред журналисти в кулоарите на парламента председателят на групата на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Думите ѝ дойдоха като коментар на номинацията на акад. Николай Денков за министър-председател.

По-рано днес „Продължаваме промяната“ обявиха, че ще издигнат акад. Денков като кандидат-премиер в правителство с втория мандат. Вижте още. 

Вчера пък правителството с мандата на ГЕРБ-СДС дори не стигна до гласуване от депутатите, след като народните представители отхвърлиха кандидатурата на издигнатия от ГЕРБ кандидат-премиер проф. Николай Габровски. Четете повече.

„Неуместно е да питате дали ще подкрепим мандат на „Продължаваме промяната“, каза още Атанасова.

„Някои ги наричат шарлатани, други – аматьори. Смятате ли, че искаме да разговаряме с такива хора?“, попита тя журналистите в парламента.

„Демократична България“ също изказаха позиция за кандидатурата на акад. Денков

“Ако сключим коалиционно споразумение за управление с “Продължаваме промяната”, това означава, че ще споделим отговорността за действията на този проектокабинет, включително и чрез свои хора в него“, каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

„Но това е въпрос за носене на отговорност, а не за наши претенции за места в изпълнителната власт“, подчерта той.

Според Иванов ситуацията е толкова сложна, че едва ли някой гледа на министерските постове като на нещо толкова привлекателно.

След като проф. Денков получи формално проучвателния мандат за съставяне на правителство, ДБ ще отидат да разговарят с него, посочи още Иванов.

„Академик Денков не е просто прекрасен експерт, а човек с ясна политическа кауза – образованието. Тази кауза може да бъде основата не просто за излъчването на някакво краткосрочно политическо управление, а за дългосрочен политически курс на страната. На мен ми хареса, че колегите от ПП залагат на идеята, че в трудни ситуации, трябва да си поставяме амбициозни задачи, да търсим не най-малкото общо кратно, а най-голямото общо кратно”, каза Христо Иванов. 

Председателят на парламентарната група на ДБ заяви още, че проф. Денков не е воювал с никого и не може да е част от културата на войната, наложила се в българската политика.

„Това е човек, на когото спокойно можем да доверим и ежедневното функциониране на изпълнителната власт, и да сме сигурни, че ще се бори за нещо добро за България“, каза Христо Иванов.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук