оон
снимка: БТА

Според ООН в началото на войната в Украйна са документирани преки убийства на 341 мъже, 72 жени, 20 момчета и 8 момичета. Те са станали в 102 села и градове в Киевска, Черниговска и Сумска област. Това се казва в доклад, представен от ръководителя на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк, съобщи БГНЕС.

По думите на Тюрк пред Съвета са документирани екзекуции по бързата процедура и директни

убийства на 441 цивилни в три региона

на Украйна от 24 февруари до 6 април 2022 г.

„Действителните цифри вероятно ще бъдат значително по-високи. Работим по потвърждаването на още 198 предполагаеми убийства в тези региони“, заяви Тюрк пред Съвета.

Мъжете и момчетата са 88% от всички жертви на екзекуции по бързата процедура. „Това предполага, че те са били мишени въз основа на техния пол“, обясни ръководителят на ООН по правата на човека.

„Съществуват сериозни индикации, че екзекуциите по бързата процедура, могат да представляват военно престъпление – умишлено убийство.“

Хора са били екзекутирани на място след проверки за сигурност. В къщите, дворовете и на вратите им, дори когато жертвата е показала ясно, че не представлява заплаха. Например като е държала ръцете си във въздуха, обясни Тюрк.

Според него руски бронирани машини и танкове са стреляли по жилищни сгради, убивайки цивилни граждани в домовете им.

„Цивилни граждани са били поразявани по пътищата, докато са се придвижвали в рамките на или между населените места. Или докато са пътували до работа“, каза Тюрк.

За откритите стотици тела в

киевското предградие Буча

след изтласкването на руската армия през март Тюрк заяви, че са документирани убийствата на 73 цивилни граждани там, включително три деца, между 4 и 30 март.

Наред с това Европейският парламент одобри днес резолюция, с която обявява за „геноцид“ гладната смърт – Голодомор, на милиони хора в Украйна през 30-те години на миналия век по времето на съветския лидер Сталин.

В текста се казва, че законодателният орган на ЕС „признава Голодомора, изкуствения глад в Украйна през 1932-1933 г., причинен от целенасочена политика на съветския режим, за геноцид срещу украинския народ“.

Стъпката идва дни след като Украйна отбеляза 90 години от Голодомора и в момент, когато руските сили водят опустошителна война срещу страната.

Киев настоява международната общност да обяви официално Голодомора за „геноцид“, тъй като Украйна се изправя срещу съвременната агресия на Москва.

Законодателите от ЕС призоваха „всички страни и международни организации, които все още не са признали Голодомора за геноцид, да го направят“.

Те осъдиха също така „манипулирането на историческата памет от страна на настоящия руски режим с цел оцеляване на режима“.

„Голодоморът“ от 1932-33 г. – на украински „смърт от глад“, се разглежда от Киев като умишлен акт на геноцид от страна на режима на Сталин с намерението да унищожи селячеството.

Кампанията на Сталин за насилствена „колективизация“ изземва зърно и други хранителни продукти и оставя милиони хора да гладуват.

Голодоморът отдавна е основен спорен момент в отношенията между Русия и Украйна.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук