Карл Нехамер
На снимката: Карл Нехамер, канцлер на Австрия

Днес българският лидер Румен Радев призова държавите в ЕС да включат страната ни в семейството на Шенген, предаде „Politico“. Австрийският канцлер Карл Нехамер обаче реагира веднага, като няколко минути по-късно посочи, че на страната ѝ не ѝ трябва членство в Шенген, а ограда, пише изданието.

„Ние сме силно ангажирани с охраната на нашата граница“, посочил Радев, обяснявайки че „трима български гранични полицаи са загинали при охраната на външната граница на ЕС“.

„На България ѝ трябва ограда“, канцлерът на Австрия опонирал българския президент.  По думите на Нехамер оградата по границата може да бъде построена и със средства от Европейския съюз.

В Брюксел в момента се провежда последната среща на върха на лидерите на ЕС за 2022 г., като в нея участват както Радев, така и Нехамер.

„Българският президент ще ви каже, че те имат големи проблеми“, добави Нехамер. „Самият български президент заявява, че е необходимо да се укрепи оградата срещу Турция“.

И двамата подчертаха необходимостта от редовна комуникация, но Радев все пак имаше по-широко послание към колегите си: „Не ни оставяйте сами“, пише „Politico“.

Австрия беше една от страните, които блокираха членството на България в Шенген, при гласуване на 8 декември т.г.

Другата държава беше Нидерландия. По-рано днес министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте изрази и условията на страната си за допускане на България в Шенген.

„Имаме нужда от две неща. Първо, пълен контрол на границата и доказателствата за него. Второ, завършване на механизма за сътрудничество и проверка, надявам се до лятото, но аз съм оптимист“, посочи той.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук