ЕС санкции

Комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи не възразява на предложението на Европейската комисия да бъде прекратено наблюдението над България по механизма за сътрудничество и проверка (МСП), съобщи БТА. Според повечето от изказванията в парламентарната комисия на представителите на политическите групи наблюдението за независимост на съдебната система и корупция на високо ниво трябва да продължи, но в рамките на по-широкия, общоевропейски механизъм, който ще еднакъв за всички. Евродепутатите обсъдиха последния доклад по МСП, според който България е осъществила значим напредък, а Румъния прави крачка назад.

Според Групата на Европейската народна партия напредъкът на България е достатъчен и наблюдението може да бъде прекратено. Това бе обявено от евродепутата Роберта Мецола. Българските власти са положили големи усилия, добави тя.

Биргит Зипел от името на социалистите и демократите посочи, че ЕП отдавна настоява за въвеждането на общоевропейско наблюдение за върховенството на закона. По думите й няма смисъл от наблюдение на отделни държави, а всички трябва да отговорят на еднакви правила. От името на партията си Зимел приветства предложението за отпадането на мониторинга над България.

Евродепутатът Елена Йончева изрази пожелания новият механизъм да се разпростре и върху свободата на медиите, които не бяха обхванати от стария. Тя се позова на оценки, вкл. от изследователски център на ЕП, според които България е първа по корупция в Евросъюза.

Остро становище срещу положителната оценка на напредъка на българия изрази ирландската депутатка Клеър Дали, която припомни всички корупционни скандали от последната година.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!