Интерконектор, България, Гъция

Комисията по ревизия в парламента констатира нарушения при изграждането на интерконектора с Гърция, нанесените щети на държавата са в размер на 22,5 милиона евро. Те не са били изисквани като неустойки за забавянето. 

По време на заседанието беше поканен изпълнителния директор от българска страна на компанията Ай Си Джи Би, която изгражда газовата връзка с Гърция – Теодора Георгиева, която не се отзова.

Мая Манолова: Георгиева е получила милиони от заплати

Неявяването й предизвика реакцията на председателя на комисията Мая Манолова, която цитира заплата й – 10 555 лева за 2019 година, а 2020 г. – 15 000 лв. Тя увери, че ще изпрати документите, с които разполага, в прокуратурата.

В заседанието се включи и председателят на БЕХ, бивш депутат и бивш директор на АЕЦ „Козлодуй“ от ГЕРБ, Валентин Николов. Той отрече да е знаел предварително за  за решението на Георгиева да не бъде излушана.

Чуждите инветитори изчакват редовно правителство

От думите му тана ясно, че 50% от собствеността е на БЕХ, но останалата част е собственост на чуждо дружество „Посейдон“, като в него по 50% държат гръцката компания ДЕПА и италианската „Едисон“. Чуждите инвеститори не са искали да разглеждат въпроса за директора на Ай Си Джи Би АД без редовно правителство.

Представител на служебното правителство също коментира как върви проектът. По думите на представителя на служебния кабинет газопроводът няма да бъде завършен в обещания срок „поради чисто физически проблеми“, правени са проверки на служебно правителство, направени са дори и срещи с гръцкия посланик, но ефект няма.

Ай Си Джи Би: Компанията не влиза в обхвата на работа на комисията

По време на заседанието на самата комисия от „АЙ СИ ДЖИ БИ“ АД разпратиха и позиция до медиите, в която заявяват, че проектната компания, която изгражда интерконектора Гърция-България, не попада в обхвата на дейността на Временната комисия, тъй като българското участие в нея не надхвърля 50 на сто, както е уредено в правилника на Комисията.

За това както Комисията, така и Министерството на енергетиката са били уведомени, се посочва в позицията от АЙ СИ ДЖИ БИ“ и уверяват, че изцяло съдействат на българските институции и контролни органи. Въпреки че не са изпратили представители в Народното събрание днес, вече са изпратили детайлна информация в писмо и прилагат изходящия му номер IX-1/03.09.2021 г.

Също така от компанията се противопоставят на информацията за възнагражденията, които получават директорите и членовете на Съвета на директорите – те са публични и калкулации, подобни на тези от комисията, били абсурдни.

От компанията допълват, че само от началото на тази година проектът IGB е подложен на над 8 различни проверки, като всички заключения са без констатирани нарушения.

Проектът за газов интерконектор с Гърция се финансира частично със средства от европейски структури и фондове, както и със заем от Европейската инвестиционна банка, което налага допълнителни механизми за контрол и изисква прозрачен модел на управление. Това гарантира, че всички дейности и процедури по реализацията на проекта се изпълняват съгласно всички законови предписания.

Припомняме, че по време на правителството на Бойко Борисов газовата връзка беше много отлагана за завършване, въпреки многобройните предупреждения, че така се забавя истинската диверсификация на страната.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук