Моринари Ватанабе
На снимката: Моринари Ватанабе

През новия олимпийски цикъл компютърната система на “Фуджицу” ще помага на съдиите в художествената гимнастика. Това съобщи в интервю президентът на международната федерация по гимнастика Моринари Ватанабе.

“В атлетиката и плуването резултатите се измерват с време и на всички е ясно какво се случва. В игрите се играе на голове и точки и всичко се случва пред очите на хората. В гимнастиката играят съчетания, които за обикновения човек изглеждат еднакви, но след това се получават различни оценки. Точно тук е проблемът, който трябва да решим. Идеята е честност и повече интерес при зрителите. Сега много от почитателите не разбират точно какво се оценява и как се подреждат спортистите. Новата система ще даде шанс и на самите гимнастици. Така те ще могат да тренират и да знаят на какво могат да разчитат или не по време на състезания”, каза японецът.

Системата за оценка се базира на 3D модел, който автоматично пресмята изпълнението на всеки елемент от съчетанието. Така се формира някаква базова оценка, която да помогне за окончателната на съдийките.

Тя ще се използва като помощ, но главната цел е в близките години всичко да бъде автоматизирано.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук