Конференция, под надслов  „Избори, ценности. Гражданско образование”, организирана от доцент Антоний Гълъбов се проведе днес в хотел Интерконтинентал. Форумът беше открит с уводни думи от проф. Антони Славински, председател на Настоятелството на Нов български университет и от Росен Плевнелиев, президент на Република България (2012-2017).

„Демокрацията е ежедневното усилие на всеки един от нас да работи за нея, както и Европейският съюз не е някаква велика сила, която да дойде и да ни разреши проблемите и да ни отърве от лошите олигарси или криворазбраните патриоти и популисти. ЕС е ежедневен плебисцит за всеки един европеец. Защо трябва да сме там и какво трябва да направим, за да отстояваме една силна България в един силен Европейски съюз”, каза Плевнелиев.

В първия дискусионен панел бяха обсъдени тенденциите в развитието на политическия процес в България и ценностните ориентации, спрямо които се проектира политическият избор.

„Онова, което е ясно, 29 години след като правим избори, е, че българските избиратели се справят добре със самите изборни техники. Проблемът не е в изборните техники. Проблемът е в отношенията между граждани и политици и в крайна сметка двете големи теми, за които ще говорим и тук: политическото представителство и легитимността на управлението. С други думи как се изгражда доверие и как се изгражда представителство. Това е било винаги проблемът, а не толкова изборните техники и състоянието на избирателните списъци и всичко останало”, каза доц. Антоний Гълъбов.

Във втория панел бяха обсъдени Европейските ценности с водещ проф. Георги Фотев, а в третия – историята и паметта за близкото минало. В тази дискусия участва и екип от преподаватели от учители по „История и цивилизация”, като от тази учебна година се въвежда и новото учебно съдържание по този учебен предмет в 10-и клас. Доц. Гълъбов сподели и един от съветите, които е отправил към учителите.

„Не е вярно, че в интернет има всичко. В интернет се появяват само онези пакети от информация, зад които стои ясното желание на определен субект.”

Гражданското образование бе тема на четвъртия панел.

„Големият въпрос от тук нататък, разбира се, е не само познаването на гражданските права, а и формирането на гражданска политическа култура, която да позволи активно участие в процеса на взимане на решение. Така че надеждата ни в това отношение е, разбира се, свързана с промяна в образователната политика, със задълбочаване на разбирането на качеството гражданин, включително за европейското гражданство”, каза доц. Гълъбов.

В заключителната дискусия бяха определени и свързващите линии между политическото участие, ценностните ориентации, паметта и гражданската политическа култура в българското общество.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук