Русия се надява конфликтът в Нагорни Карабах скоро да спре, но дори да не бъде решен окончателно, страните трябва да спрат огъня възможно най-бързо. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин в интервю, откъс от което излъчи днес телевизия „Росия-24“, предава БТА.

„Надяваме се в най-скоро време този конфликт да бъде прекратен. Но и да не бъде изчерпан докрай – по всичко личи, че това няма да стане скоро, при всяко положение призоваваме, още веднъж искам да го кажа, призоваваме за спиране на огъня и това да стане колкото може по-бързо“, каза руският държавен глава, цитиран от ТАСС.

„Азербайджан, Армения, Нагорни Карабах – това са все територии, където живеят хора, нечужди за нас. Стига да посоча, че у нас в Русия живеят към 2 милиона азербайджанци и над 2 милиона арменци по наши изчисления. Огромен брой граждани на Русия поддържат тесни, дори роднински отношения и с двете републики. Трагедията, естествено, е огромна. Загиват хора, големи са загубите и от двете страни“, констатира Путин.

Положението в Нагорни Карабах бе обсъдено днес в телефонен разговор между Владимир Путин и азербайджанския президент Илхам Алиев, който поздрави руския си колега за рождения му ден, съобщи пресслужбата на Алиев. Двамата са разменили мнения във връзка с перспективите в азербайджанско-руските отношения.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!