От днес в белгийската столица влизат в сила нови ограничения заради пандемията. Властите в Брюксел решиха, че затварят за месец баровете и кафенетата в града като мярка срещу тревожното нарастване на броя на новозаразените с Ковид-19, съобщиха местни медии.

Ограниченията ще обхванат също работата на непрофесионалните спортни зали и залите за събития.

Болниците в белгийската столица са препълнени и се налага да спрат част от изпълнението на другите си задължения, за да поемат новите случаи на заразени. Лабораториите за изследване за болестта също съобщават, че работят на предела на възможностите.

Поне до ноември се забранява консумацията на алкохол извън домовете, като всеки е съветван да не общува с повече от трима души извън семейния кръг.

Мерките не засягат работата на ресторантите, но въвеждат ограничение тези заведения да затварят в 23.00 часа. Според местните власти Брюксел се нарежда на второ място в ЕС след Мадрид в броя на новозаразените.

По последни данни 10 092 са починали в Белгия от Ковид-19 от началото на епидемията. Заразени са били 134 291 души, а 3,4 милиона са изследвани.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!