Израел, ракетни удари

От няколко дни конфликът между еврейската държава и палестинците в района на Ивацата Газа, се изостри и заплашва да премине в директна война. Ракетните удари от палестинската територия в отговор на израелски акции предизвикаха остра военна реакция на Тел Авив и морска блокада. Сблъсъците стават на фона на политичко напрежение в самия Израел, където все още тече срокът на партия „синьо – бяло“ и нейния лидер Бени Ганц да съставят правителство, а „Ликуд“ на премиера Нетаняху се обедини с „Нова десница“ в опит за консолидация на властта. Израелският отговор на палестинския ракете обстрел става в първите дни на поста на новия военен министър – лидерът на „Нова десница“ Нафтали Бенет.

Днес израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че бойците от „Ислямски джихад“ в Газа трябва да спрат ракетните атаки или ще „поемат все повече и повече удари“, като ескалация на насилие, бушуващо втори ден.

Най-голямото напрежение през последните месеци на границите на палестинския анклав бе предизвикано, след като израелските ВВС ликвидираха командира на „Ислямския джихад“ в Газа Бахи Абу ал-Ата. Израел възлага на него отговорността за стотиците терористични атаки срещу израелски цивилни и военни.

Вчера израелската територия беше подложена на масов ракетен огън от Газа. Петдесет изстрелвания на ракети от Газа бяха регистрирани от израелските военни сутринта, 20 от които бяха прихванати от системата за противоракетна отбрана „Железен купол“. Обстрелът продължи и по-късно. Армията съобщи, че общо около 220 ракети са били изстреляни в Израел от вторник сутринта досега, като десетки са прихванати от противовъздушна отбрана. Системите за предупреждение за ракетен огън са задействани в градовете на юг и центъра на страната, включително такива големи градове като Тел Авив, Модин, Холон и Ашкелон.

В края на деня трима палестинци бяха убити при нови израелски атаки, насочени срещу позиции на групата „Ислямски джихад“ в Газа, съобщи здравното министерство в анклава, цитирано от АФП.

Израел наложи военноморска блокада в Ивицата Газа, което означава забрана за крайбрежен риболов, след обстрел на израелска територия от Газа. Израелската страна разреши риболова по крайбрежието на ивицата Газа до 6 до 9 морски мили (11,1 до 16,6 километра).

„Те имат един избор: да спрат тези атаки или да поемат все повече и повече удари. Изборът е техен“, каза Нетаняху в началото на заседанието на кабинета и добави, че Израел не се стреми към по-нататъшна ескалация.

Той повтори своето предупреждение, че „това може да отнеме време“ и каза, че Израел ще отговори на атаките „без милост“, цитира АФП.

Досега са убити общо 18 палестинци. В Израел никой не е загинал, въпреки че ракетите са причинили щети и са прогонили жители, бягащи от бомбардировките.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!