Хонгконг, сблъсъци

С дървени катапулти за изстрелване на бензинови бомби и лъкове и стрели, взети от складове, протестиращите в Хонконг съчетават нови тактики със средновековна техника, докато се противопоставят на полицията. Пътищата във финансовия център бяха блокирани с бамбукови решетки тази седмица, докато подобни на Стоунхендж миниконструкции са изградени от изкопана пътна настилка.

Университетите са се превърнали в епицентър на битката, като студентите – придружени от облечени в черно „храбреци“ на фронтовото протестно движение – заявяват, че са били притиснати да се защитават в своите кампуси от заплахи от полицията.

Тъй като подвижната стачка осакатява транспортната система на известния град и подхранва вече интензивни сблъсъци с полицията, протестиращите обогатиха арсенала си от коктейли Молотов и тухли с невероятни за днешно време оръжия. Сред тях са спортни уреди – копия, лъкове и стрели, взети от университетските складове, както и тенис ракети, за да връщат обратно изстреляните срещу тях гранати със сълзотворен газ.

Столове и матраци са изтеглени от общежитията на колежа за използването им като барикади или щитове срещу все по-масираните облаци от полицейски гумени куршуми.

Гигантски дървени катапулти са построени от нулата, а калтропи – промушени в три посоки с пирони пластмасови тръби, са положени, за да възпрепятстват напредването на полицаите пеша, заедно с лабиринти от тухли, за да затруднят силите на реда.

Около хиляда протестиращи чакаха в Хонконгския политехнически университет, докато в четвъртък следобед полицейско обвинение в следващите часове. Кампусът е изправен пред тунела Cross Harbor – ключов маршрут между полуостров Калуун, който е свързан по суша с китайския континент и финансовия център на остров Хонконг.

Протестиращите затвориха прохода късно в сряда и докараха катапулт в пряка видимост към тунела, в случай че полицията се опита да преодолее барикадата.

„Ако дойдат по-късно, ще го заредим с тухли, коктейли Молотов и запалими стрели“, каза 23-годишен протестиращ

Продължаващото близо шест месеца протестното движение без лидер остава характерно с изобретателност и колективни действия.

В Политехническия университет в Хонконг студентите поставиха „митническа“ бариера за претърсване на всички участници, включително медии.

„Това е за да се предотврати проникването на цивилни /полицаи/ – заявил един от протестиращите пред репортер на АФП – Не зная колко ефективно ще се окаже, но е по-добре от нищо.“

Полицията обвини протестиращите, че са превърнали китайския университет в Хонконг, един от най-престижните кампуси в града и сцена на сериозни сблъсъци във вторник вечерта, във „фабрика за оръжие“.

„Истината говори сама за себе си“, заяви говорителят на хонконгската полиция Джон Це пред репортери в четвъртък, обвинявайки „бунтовници“ за хвърляне на бензинови бомби от мостове, случващи се на много места нападения и изстрелване на стрели по полицейски патрул.

В замяна протестиращите са изправени пред полицейски сили, въоръжени с палки, гумени куршуми, сълзотворен газ, водни оръдия и пистолети. Протестиращ бе прострелян в понеделник от близко разстояние от пътен полицай.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук